Αντάρτικο κατά της αποκρατικοποίησης από τη διοίκηση του ΟΛΠ

Αντάρτικο κατά της αποκρατικοποίησης από τη διοίκηση του ΟΛΠ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σουρεαλιστικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ. Το όργανο που συνεδρίασε χθες έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση για τη σύσταση επιτροπής που θα επαναδιαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση τη νέα σύμβαση παραχώρησης του λιμένα Πειραιά. Ετσι, η διορισμένη από την ελληνική κυβέρνηση διοίκηση του ΟΛΠ επαναστάτησε και ξεκίνησε αντάρτικο κατά της πολιτικής της.

Από τη σχετική ψηφοφορία, που διεξήχθη χθες μεταξύ των μελών του Δ.Σ., απείχε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιάννης Κούβαρης. Επίσης τη σχετική πρόταση καταψήφισε ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΟΛΠ και εκπρόσωπος του βασικού μετόχου, ΤΑΙΠΕΔ, Αθανάσιος Λιάγκος. Ο τελευταίος μάλιστα χαρακτήρισε παράνομη την όλη διαδικασία που στήθηκε από ορισμένα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΠ, προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΛΑΕ και στο κίνημα «Δεν χρωστάμε – Δεν πουλάμε – Δεν πληρώνουμε».

Η απόφαση ωστόσο υπερψηφίστηκε από τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, μεταξύ αυτών και από τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, αλλά και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ), Βασίλη Κορκίδη. Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις ένθεν κακείθεν, ωστόσο, προκάλεσε η στάση του προέδρου του ΟΛΠ, κ. Κούβαρη. Ο τελευταίος αποφάσισε να απέχει από τα καθήκοντά του, προκειμένου να μην καταψηφίσει την πρόταση, καθώς μια τέτοια κίνηση προδήλως θα δυσαρεστούσε τον υπουργό Ναυτιλίας Θόδωρο Δρίτσα που τον διόρισε. Ταυτόχρονα όμως ούτε την υπερψήφισε, για να μη δυσαρεστήσει την κυβέρνηση και τον βασικό μέτοχο του ΟΛΠ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ. Πάντως, οι άνθρωποι του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων δικαιολόγησαν αρκετά μέλη που υπερψήφισαν την πρόταση, εξαιτίας του εκρηκτικού κλίματος που είχαν δημιουργήσει από νωρίς, έξω από την αίθουσα της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΛΠ, οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ).

Σύμφωνα με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ, η σχετική απόφαση δεν προκαλεί νομικές συνέπειες στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του λιμανιού. Οι ίδιοι διατύπωναν τη θέση ότι η αποκρατικοποίηση συνεχίζεται και ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα. Ούτως ή άλλως, τις τελικές αποφάσεις έγκρισης των σχετικών συμβάσεων κάθε είδους τις εγκρίνει η γενική συνέλευση των μετόχων και, λόγω ΤΑΙΠΕΔ, η ελληνική Βουλή. Ωστόσο δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι οι κινήσεις των ελεγχομένων από τον υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα δημιουργούν πολιτικές εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας και δυσμενείς εντυπώσεις στους Ελληνες και ξένους που παρακολουθούν τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό και οικονομικό τομέα. Τέλος, όπως ανέφεραν στελέχη του Ταμείου, δίνουν επιπλέον λαβές στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, την COSCO, να κρατήσει ακόμη πιο χαμηλά τον πήχυ στο βελτιωμένο τίμημα που θα προκρίνει τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή