Τι συμβαίνει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς με τις διοικητικές αλλαγές

Τι συμβαίνει στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς με τις διοικητικές αλλαγές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλαγές αναμένονται στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου Πειραιώς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανθιμος Θωμοπουλος, υπέβαλλε τελικά την παραιτήσή του. Άμεσα αναμένεται να οριστεί νέος διευθύνων σύμβουλος και πιθανότερο θεωρείται να προέρχεται από το υπάρχον στελεχιακό δυναμικό του ομίλου. Το ζήτημα ξεκίνησε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ύστερα από παρέμβαση του ΤΧΣ, στελέχη του οποίου συναντήθηκαν με τον κ. Θωμόπουλο και του ζήτησαν, ατύπως, να παραιτηθεί για να διευκολύνει την αλλαγή διοικητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Θωμόπουλος δεν αρνήθηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να διευκολύνει την κατάσταση, ωστόσο ζήτησε να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες θεσμικά διαδικασίες.

Σύμφωνα με ορισμένες τραπεζικές πηγές, η αφορμή για την αναδόμηση του διοικητικού σχήματος της Πειραιώς ήταν η δυσκολία στην ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου. Το βιβλίο προσφορών για την αύξηση της τράπεζας άνοιξε πρώτο και έκλεισε τελευταίο, αφού είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία τις αυξήσεις όλες οι άλλες συστημικές τράπεζες. Πάντως, η παρέμβαση του ΤΧΣ προκάλεσε αντιδράσεις υποχρεώνοντας τη διοίκηση του Ταμείου να διαψεύσει ότι ζητήθηκε από τον κ. Θωμόπουλο να παραιτηθεί.

Η διοικητική αναταραχή στην Πειραιώς και τα δημοσιεύματα περί κυβερνητικής παρέμβασης έφτασαν μέχρι και στο Eurogroup που συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη. Εκεί, ορισμένοι υπουργοί ζήτησαν να ενημερωθούν για την υπόθεση και τυχόν κυβερνητικές παρεμβάσεις, αποτυπώνοντας το έντονο κλίμα δυσπιστίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί για τη χώρα. Παρέμβαση υπέρ του νυν διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς έκανε ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον. Σημειώνεται ότι ο κ. Πόλσον συμμετέχει επίσης στην ΕΥΔΑΠ, με ποσοστό περίπου 10%, και αντέδρασε έντονα –με επιστολή προς τη διοίκηση της εταιρείας– για την απόφαση της ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής επενδύοντας 20 εκατ. ευρώ. Ο κ. Πόλσεν χαρακτήρισε ακατανόητη τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ στην αύξηση κεφαλαίου της Αττικής υπογραμμίζοντας ότι «η μόνη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε σε αυτή την απόφαση είναι ότι το διοικητικό συμβούλιο εφαρμόζει μια κυβερνητική πολιτική… Εκτιμούμε πως η κίνηση αυτή στέλνει το μήνυμα ότι μειοψηφούντες επενδυτές σε δημόσιες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν υψηλό ρίσκο και ότι η επένδυσή τους ενδέχεται να απολέσει σημαντική αξία, ως αποτέλεσμα πολιτικά καθοδηγούμενων κινήσεων».

Πέραν της Πειραιώς, αλλαγές πιθανότατα θα έχουμε και στις άλλες τράπεζες. Τις επόμενες ημέρες, το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τον διεθνή εξειδικευμένο σύμβουλο που θα αναλάβει την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων όλων των τραπεζών, από μηδενική βάση, κάτι που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας. Αναλυτικότερα, τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών κατ’ ελάχιστον πρέπει:

• Να διαθέτουν τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή διαχείρισης επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, εκ των οποίων, ειδικά για τα μη εκτελεστικά μέλη, 3 χρόνια ως μέλος Δ.Σ. σε πιστωτικό ίδρυμα ή επιχείρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

• Να μην ασκεί ούτε να του έχει αναταθεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια πριν από τον διορισμό του σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανώτερου πολιτικού αξιωματούχου, ανώτερου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανώτερου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος

• Το Δ.Σ. περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις εμπειρογνώμονες ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκείς γνώσεις και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά. Τα μέλη αυτά δεν πρέπει να είχαν οποιαδήποτε σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 χρόνια. Τα προαναφερθέντα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη προεδρεύουν σε όλες τις επιτροπές του Δ.Σ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή