Η 137ετής διαδρομή της Alpha Bank σε ένα λεύκωμα

Η 137ετής διαδρομή της Alpha Bank σε ένα λεύκωμα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις απαρχές της μεγάλης διαδρομής του ομίλου Alpha Bank, με τα πρώτα βήματα να διακρίνονται πριν από 137 χρόνια, το 1879, καταγράφει η έκδοση του Ιστορικού Αρχείου της τράπεζας, με τίτλο: «Με λογισμό και μ’ όνειρο. Alpha Bank, 19ος-21ος αιώνας».

«Ionian Bank (1839), Λαϊκή Τράπεζα (1905), Εμπορική Τράπεζα (1907), Τράπεζα Κωστοπούλου (1916), Τράπεζα Καλαμών (1918), Γενική Τράπεζα της Ελλάδος (1918), Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως (1924), Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως (1947), Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα της Ελλάδος (1957), Τράπεζα Πίστεως (1972), Alpha Τράπεζα Πίστεως (1994). Η ιστορία της Alpha Bank, που είναι πλέον η ιστορία όλων αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων, αλλά και πολλών άλλων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδος, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομικής και, πιο ειδικά, τραπεζικής ιστορίας. Πρόκειται λοιπόν για μια ιστορία περίπλοκη, όσο και άγνωστη στο κοινό», τονίζεται στον πρόλογο της έκδοσης.

Το βιβλίο-λεύκωμα είναι διαρθρωμένο σε επτά ενότητες. Η αφετηρία της ιστορίας βρίσκεται στην εποχή που ο Ι. Φ. Κωστόπουλος (1856-1918) ξεκινάει τα εμπορικά του εγχειρήματα και εισέρχεται στις τραπεζικές δραστηριότητες ιδρύοντας την Τράπεζα Κωστοπούλου στην Καλαμάτα. Ακολουθούν οι περίοδοι της δραστηριότητας της Τραπέζης Καλαμών, με έδρα την Καλαμάτα (1918-1924) και της Τραπέζης Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως (1924-1947), με έδρα την Αθήνα. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται η δραστηριότητα της Τραπέζης Εμπορικής Πίστεως (1948-1972) και εν συνεχεία της Τραπέζης Πίστεως (1973-1992). Η έκτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην Alpha Τράπεζα Πίστεως (1993-1999) και η τελευταία στην Alpha Bank (2000-2015).

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Κωστής, που είχε και την επιμέλεια της έκδοσης, τόνισε στην παρουσίαση ότι η Alpha Bank «ακολούθησε μια πορεία συνεχούς επεκτάσεως, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσέφερε η κάθε εποχή και αντιμετωπίζοντας με επιτυχία συχνά μεγάλες δυσκολίες». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Α. Σαμαράς, Π. Πικραμμένος και Λ. Παπαδήμος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας κ.ά. Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Κωστής και ο διευθυντής της «Κ» κ. Αλέξης Παπαχελάς.

Από την Alpha Bank παρέστησαν ο επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Κωστόπουλος, ο πρόεδρος Βασίλειος Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτριος Π. Μαντζούνης κ.ά. Ο κ. Μαντζούνης αναφέρθηκε στη διαχρονική πορεία της τράπεζας που σφράγισε τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά, καθώς και στις δυσκολίες που δημιούργησε η κρίση. Κλείνοντας τόνισε ότι η Alpha Bank κατάφερε να ανταποκριθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παραμένει ισχυρή στην Ελλάδα για να συνεχίσει την πορεία που ξεκινησε πριν απο 137 χρονια ο Ι.Φ. Κωστόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή