Η καθυστέρηση συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών οδηγεί σε νέα κατάρρευση τις τραπεζικές μετοχές

Η καθυστέρηση συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών οδηγεί σε νέα κατάρρευση τις τραπεζικές μετοχές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απώλειες που ξεπερνούν το 50% καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών σε σχέση με τις τιμές που πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου, στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ετσι, σε διάστημα μόλις δύο μηνών οι ξένοι επενδυτές, αλλά και οι Ελληνες, που συμμετείχαν στις αυξήσεις χάνουν σχεδόν τα μισά από τα κεφάλαια που επένδυσαν στις εγχώριες τράπεζες.

Πού οφείλεται η νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα; Σύμφωνα με αναλυτές, στην καθυστέρηση υλοποίησης του νέου μνημονίου και στον κίνδυνο νέου εκτροχιασμού της χώρας. Σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον προηγούμενο Αύγουστο, η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η αξιολόγηση ξεκίνησε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα και σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα καταγράφεται μεγάλη απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης-τρόικας. Οι επενδυτές φοβούνται για την επανάληψη του δραματικού 2015, δηλαδή μια παρατεταμένη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει και πάλι σε αδιέξοδο, προκαλώντας νέα ζημιά στην οικονομία. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, αν είχε ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όπως ήταν προγραμματισμένο, τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήδη θα είχε επαναφέρει το waiver (δηλαδή την εξαίρεση με την οποία γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας), θα είχαν χαλαρώσει τα capital controls και η ΕΚΤ θα εξέταζε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εξελίξεις που θα ενίσχυαν αποφασιστικά την εμπιστοσύνη στην οικονομία, επιταχύνοντας την επιστροφή της σε θετική τροχιά.

Αντί αυτών, οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο παρατεταμένης διαπραγμάτευσης και πολιτικής αστάθειας, και ρευστοποιούν όσο όσο τις τραπεζικές μετοχές. Σε σχέση με τις τιμές των πρόσφατων αυξήσεων κεφαλαίου, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχωρεί κατά 51,66%, της Eurobank κατά 43,2%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 32% και της Alpha Bank κατά 26%. Οι νέες μεγάλες απώλειες των τραπεζικών μετοχών έρχονται σε συνέχεια της κατακόρυφης πτώσης σε σχέση με την 1η ανακεφαλαιοποίηση. Οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου της 3ης ανακεφαλαιοποίησης που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο ήταν κατά 90,91% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή της 1ης ανακεφαλαιοποίησης στην Alpha Bank, κατά 99,35% στη Eurobank, κατά 99,53% στην Εθνική και κατά 99,82% στην Πειραιώς. Με λίγα λόγια, όσοι επενδυτές συμμετείχαν στην 1η και στην 2η ανακεφαλαιοποίηση έχουν χάσει σχεδόν το 99% των κεφαλαίων τους (με εξαίρεση την Alpha Bank), ενώ ήδη χάνουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους και όσοι συμμετείχαν στην 3η ανακεφαλαιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή