Ερευνα για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank διενεργεί η ΕΚΤ

Ερευνα για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank διενεργεί η ΕΚΤ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η Attica Bank, καθώς ο τρόπος κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου αλλά και η γενικότερη κατάσταση της τράπεζας έχουν προκαλέσει πολλές αιτιάσεις και προβληματισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα για το πώς καλύφθηκε η αύξηση κεφαλαίου, καθώς υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις για ανάμειξη της κυβέρνησης προκειμένου να καλυφθεί το ποσό της αύξησης.

Πέραν του κ. Πόλσον, που έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της ΕΥΔΑΠ να συμμετέχει με 20 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Attica Bank, αντιδρούν επίσης οι Καναδοί μέτοχοι του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην απόφαση της διοίκησης να μετέχει στην αύξηση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ιονικής και Λαϊκής στην απόφαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να τοποθετήσει 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση, κ.ά. Παράλληλα υπάρχουν πολλές υπόνοιες ότι στην αύξηση μετείχαν, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων, και πολλές άλλες ΔΕΚΟ και οργανισμοί, χωρίς να έχουν ενημερώσει σχετικά. Σημειώνεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ και χθες η μετοχή έκλεισε στα 0,093 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες κατά 69%. Ετσι, η ΕΥΔΑΠ καταγράφει λογιστικές απώλειες 14 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. που επένδυσε, ενώ τα 55 εκατ. ευρώ του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχουν τρέχουσα αποτίμηση 17 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι οι απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, που είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, ελέγχοντας το 56,25%. Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα Αττικής περίπου 650 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ το 2007, 200 εκατ. ευρώ το 2013 και 384 εκατ. ευρώ στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου) και με βάση το χθεσινό κλείσιμο η αποτίμηση της Τράπεζας Αττικής διαμορφώνεται στα 217 εκατ. ευρώ και η αξία του μεριδίου του ΤΣΜΕΔΕ σε… 122 εκατ. ευρώ.

Οι υπό διερεύνηση κινήσεις στην Τράπεζα Αττικής συζητήθηκαν και σε Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου μάλιστα προτάθηκε από ορισμένους υπουργούς η εποπτεία της τράπεζας να περάσει απευθείας στον SSM για να «ξεσκονίσει» ξανά τα μεγέθη της. Η πρόταση δεν υλοποιήθηκε, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι ευρωπαϊκές αρχές, εκτός του ελέγχου για την αύξηση, έχουν αποστείλει επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την οποία ζητούν πρόσθετα στοιχεία, να ολοκληρωθεί άμεσα η αύξηση κεφαλαίου (καθώς η Αττικής συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το 748 εκατ. ευρώ που απαιτούνταν), να αξιολογηθεί η διοίκηση και να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας.

Οπως έχει γράψει η «Κ» (28/1), η διοίκηση της τράπεζας προσπαθεί να προσελκύσει funds για να καλύψουν το υπόλοιπο των 70 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου. Η επιδείνωση των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές διεθνώς και ειδικά η επιδείνωση του κλίματος για την Ελλάδα καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το εγχείρημα για την προσέλκυση επενδυτών. Η διοίκηση της Αττικής ως δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών, στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσφέρει τη μεταβίβαση στους επενδυτές της διαχείρισης μεγάλου μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας, που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος του εννεαμήνου του 2015 το σύνολο των –εντός και εκτός ισολογισμού– πιστωτικών ανοιγμάτων της τράπεζας ανήλθε στο 55,8% των συνολικών δανείων (η χειρότερη επίδοση της αγοράς), έναντι 44,8% που ήταν στο τέλος του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή