Ανησυχία για το κραχ στις μετοχές τραπεζών

Ανησυχία για το κραχ στις μετοχές τραπεζών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλές γκρίνιες και έντονη ανησυχία προκαλεί στους νέους μετόχους των τραπεζών η κατακόρυφη πτώση των μετοχών. Δύο και κάτι μήνες μετά την ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, που πραγματοποιήθηκε σε ιστορικά χαμηλές τιμές, η μετοχή της Τράπεζας Αττικής υποχωρεί κατά 72%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 69%, της Eurobank κατά 65,9%, της Εθνικής Τράπεζας κατά 56,7% και της Alpha Bank κατά 44%.

Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει μειωθεί κατά 6,7 δισ. ευρώ: από 11,6 δισ. ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, χθες συρρικνώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τις τιμές της ανακεφαλαιοποίησης, η χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας Πειραιώς έχει μειωθεί κατά 1,81 δισ. ευρώ, της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,56 δισ. ευρώ, της Eurobank κατά 1,44 δισ. ευρώ, της Alpha Bank κατά 1,35 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Αττικής κατά 505 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς η γενικότερη διεθνής κατάσταση –οι ευρωπαϊκές τράπεζες δέχονται εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις, η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί κατά 40% από τις αρχές του έτους– επιτείνει τις πιέσεις, ωστόσο το να αποδοθεί η πτώση στην Ελλάδα στη γενικότερη κατάσταση είναι άστοχη. Οι ξένες αγορές υποχωρούν από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, ενώ το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατρακυλά με ένταση από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα όπου βρίσκεται. Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές, πρακτικά έχουν μηδενιστεί, καθώς σε σχέση με τις προ κρίσης τιμές οι απώλειες διαμορφώνονται στο -99,99%!

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση έγινε σε τιμές που αντιστοιχούσαν σε αποτίμηση… 750 εκατ. ευρώ για όλο το τραπεζικό σύστημα, έναντι χρηματιστηριακής αξίας άνω των 33 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2014. Με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες ενισχύθηκαν με φρέσκα κεφάλαια ύψους 14,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,3 δισ. ευρώ καλύφθηκαν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που κάλυψαν κυρίως ξένοι και Ελληνες επενδυτές. Τα υπόλοιπα χρήματα καλύφθηκαν από το ΤΧΣ. Μετά τη νέα πτώση των μετοχών η τρέχουσα αξία των τραπεζών είναι μόλις στα 4,4 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι μεγάλες ζημίες δημιουργούν νευρικότητα και ανησυχία στους επενδυτές. Η κατάρρευση των τιμών αποδίδεται στις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, την απουσία ορατότητας για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και κυρίως στη διάχυτη ανησυχία για τον κίνδυνο η χώρα να διολισθήσει εκ νέου σε κατάσταση πολιτικής αστάθειας. Επιπλέον πίεση δημιουργεί το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού, όπου και εκεί καταγράφονται μεγάλες αδυναμίες στη διαχείριση του προβλήματος, αδυναμίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες και απρόβλεπτες περιπλοκές τη χώρα. Ολα αυτά τροφοδοτούν πωλήσεις και αποτρέπουν αγορές μετοχών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της εγχώριας αγοράς, δεδομένης μάλιστα της περιορισμένης εμπορευσιμότητας και των πρόσθετων προβλημάτων που δημιουργούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Νουί

Ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη επίσκεψη της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Ντανιέλ Νουί. Η επικεφαλής του SSM συναντήθηκε με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς και με τους επόπτες της Διεύθυνσης Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ). Συζητήθηκαν αναλυτικά ζητήματα που αφορούν την εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, την εποπτεία αλλά και το φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση. Στη συνάντηση με την ΤτΕ συζητήθηκε και το θέμα της εποπτείας των λιγότερο σημαντικών συστημικά τραπεζών, όπως της Τράπεζας Αττικής και των συνεταιριστικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι πανευρωπαϊκά αναπτύσσεται προβληματισμός για την εποπτεία των μικρότερων τραπεζών και, μεταξύ άλλων, συζητείται η πιο ενεργή εμπλοκή του SSM σε συνεργασία πάντα με τους τοπικούς επόπτες. Η επίσκεψη της κ. Νουί στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί σε όλη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή