Τέσσερις ελληνικές εταιρείες στον τελικό των European Business Awards

Τέσσερις ελληνικές εταιρείες στον τελικό των European Business Awards

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι κοινό μπορεί να έχουν μια φαρμακοβιομηχανία με μια εταιρεία παρασκευής γύρου –ναι, ναι, του γνωστού παραδοσιακού εδέσματος– και μια βιομηχανία αναψυκτικών με μια εταιρεία συσκευασίας και παράλληλα αλυσίδας καφέ; Εκ πρώτης όψεως δεν τις συνδέει τίποτα. Κι όμως, και οι τέσσερις αυτές εταιρείες θα εκπροσωπήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα σε έναν από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς, τα European Business Awards sponsored by RSM, καθώς προκρίθηκαν στην τελική φάση. Εταιρείες, οι οποίες όχι μόνο έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους στη δύσκολη για την Ελλάδα οικονομική συγκυρία, αλλά πέτυχαν και να αναπτυχθούν εν μέσω κρίσης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο εξωτερικό. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τη γνωστή βιομηχανία αναψυκτικών και εμφιάλωσης νερού «Βίκος», τη βιομηχανία παρασκευής κρεατοσκευασμάτων «Megas Yeeros», τη φαρμακοβιομηχανία «Pharma – Data» και την αλυσίδα καφέ «Coffee Island».

Η ιστορία της «Βίκος» ξεκινάει το 1990, όταν δίνεται η έγκριση για την εμφιάλωση νερού από την ομώνυμη πηγή και δύο χρόνια μετά αρχίζει η λειτουργία του εργοστασίου εμφιάλωσης στον Περίβλεπτο Ιωαννίνων. Επόμενος μεγάλος σταθμός για την εταιρεία, η οποία στο μεσοδιάστημα έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις για την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής στο πρώτο εργοστάσιό της, είναι το 2006 όταν δίνεται η έγκριση για την εμφιάλωση του νερού «Ζαγοροχώρια» στο νέο εργοστάσιο, στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Το 2014 κάνει τη μεγάλη κίνηση και εισέρχεται στην αγορά αναψυκτικών. Από το 2000 βεβαίως η εταιρεία παρήγαγε αναψυκτικά για λογαριασμό της Lidl και μάλιστα όχι μόνο για τα καταστήματα του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα, αλλά και για τις αγορές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, ενώ διαθέτει ξεχωριστό εργοστάσιο παραγωγής πλαστικών φιαλών και πωμάτων, την Petcom Plastics, για τις ανάγκες της εμφιάλωσης των δικών της προϊόντων όσο και τρίτων. Το 2014, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, έκλεισε με πωλήσεις 65,55 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,72 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές επενδύσεις της «Βίκος» την περίοδο 1992-2014 ανήλθαν σε πάνω από 90 εκατ. ευρώ. Η «Βίκος» θα διαγωνισθεί στην κατηγορία «Βραβείο για την Επιχείρηση της Χρονιάς με κύκλο εργασιών από 26 – 150 εκατ. ευρώ».

Μέσα σε επτά χρόνια κατάφερε να κάνει τον… γύρο του κόσμου, ξεκινώντας από τον Ασπρόπυργο και φτάνοντας στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Ο λόγος για την εταιρεία «Megas Yeeros», η οποία ιδρύθηκε το 2007 και πλέον εκτός από το εργοστάσιο 10.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο διαθέτει από το 2014 και άλλο εργοστάσιο στην περιοχή Λίνχερστ του Νιου Τζέρσεϊ. Μέσω των συνεργασιών που έχει με πολυεθνικές αλυσίδες εστίασης, όπως την GRK Fresh, τα προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας ταξιδεύουν και στις πέντε ηπείρους. Η «Megas Yeeros» παράγει καθημερινά 35 τόνους γύρου, ενώ το προσωπικό της ανέρχεται σε 250 εργαζόμενους. Το 2014 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 21,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,4% σε σύγκριση με το 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,02 εκατ. ευρώ. Η «Megas Yeeros» διαγωνίζεται στην κατηγορία «Βραβείο Εισαγωγών/Εξαγωγών».

Η «Pharma – Data» ιδρύθηκε το 2000, εδρεύει στο Λαύριο και ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη φαρμακευτικών προϊόντων και μάλιστα όχι μόνο γενόσημων. Διαθέτει, μάλιστα, ένα υπερσύγχρονο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης 350 τ.μ. Η εταιρεία διαγωνίζεται στην κατηγορία «Βραβείο για την επικέντρωση στον πελάτη».

To 1999 ξεκινάει η ιστορία της «Coffee Island» από την Πάτρα με την ίδρυση ενός μοντέρνου καφεκοπτείου, ενώ το 2012 η εταιρεία έφτασε πλέον να έχει δύο σύγχρονες μονάδες μεταποίησης και συσκευασίας καφέ, καθώς και αποθήκες στην Πάτρα. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 305 καταστήματα σε Ελλάδα, Αλβανία, Κύπρο, Ρουμανία μέσω του συστήματος δικαιόχρησης (franchising).

Τα European Business Awards είναι τα μοναδικά επιχειρηματικά βραβεία που αναδεικνύουν την αριστεία και τις καλές πρακτικές των επιχειρήσεων της Ευρώπης. Επίσημος Patron των βραβείων είναι ο Κάρελ ντε Γκοχ, Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου. Οι τέσσερις ελληνικές εταιρείες θα διαγωνισθούν μεταξύ, συνολικά, 110 επιχειρήσεων και τα βραβεία θα απονεμηθούν τον Ιούνιο σε ειδική εκδήλωση στο Μιλάνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή