Mέσω μειοδοτικών διαγωνισμών οι τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ

Mέσω μειοδοτικών διαγωνισμών οι τιμές για τους παραγωγούς ΑΠΕ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tέλος στις σταθερά οριζόμενες εγγυημένες τιμές για την αποπληρωμή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) βάζει το νέο σχέδιο για τη στήριξη του τομέα που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το νέο μοντέλο που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να σταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., για να τεθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ανώτατη τιμή που θα περιορίζεται μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών. Από το πόσο χαμηλότερη τιμή έναντι της ανώτατης που θα ορίζεται ανά τεχνολογία καυσίμου θα δέχονται οι συμμετέχοντες στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς να πληρώνονται την παραγόμενη ενέργεια, θα κρίνονται και οι επενδύσεις που θα προχωρήσουν.

Το νέο μοντέλο συγκλίνει με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και στηρίζεται στον συνδυασμό της προσαύξησης επί της αγοραίας τιμής και των μειοδοτικών διαγωνισμών, σε εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών της Ε.Ε.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ο καθορισμός ενός ανώτατου ορίου για την τιμή feed-in-premium κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ και στη συνέχεια την πραγματοποίηση διαγωνισμών για την εγκατάσταση συγκεκριμένης ισχύος. Κλειδί του νέου τρόπου υπολογισμού αποπληρωμής των ΑΠΕ είναι ο καθορισμός της ανώτατης τιμής του feed-in-premium, ο οποίος στηρίζεται σε ένα εύλογο IRR κάθε επένδυσης, που το υπουργείο το υπολογίζει μεταξύ 8%-12%. Βάσει αυτής της παραδοχής, η ανώτατη τιμή που προβλέπει το σχέδιο του ΥΠΕΝ είναι για τα αιολικά 98 ευρώ η μεγαβατώρα, για τα μικρά υδροηλεκτρικά 100 ευρώ η μεγαβατώρα και για τα φωτοβολταϊκά άνω των 500 KW 90 ευρώ η μεγαβατώρα.

Για τα φωτοβολταϊκά κάτω των 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών εγγυημένων τιμών, με την ταρίφα στο 10% πάνω από την οριακή τιμή που διαμορφώνεται καθημερινά στη χονδρεμπορική αγορά. Το νομοσχέδιο προβλέπει την προαιρετική συμμετοχή και αυτής της κατηγορίας φωτοβολταϊκών στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Σταθερή στα 110 ευρώ η μεγαβατώρα παραμένει η ταρίφα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με το νέο σύστημα οι ΑΠΕ θα συμμετέχουν πλέον στην ημερήσια αγορά, ενώ θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά και αντικίνητρα για όσες μονάδες ΑΠΕ δεν συμμετέχουν με αξιόπιστα στοιχεία. Ειδικότερα, στις μονάδες ΑΠΕ θα επιβάλλεται ποινή εάν οι δηλώσεις φορτίου που θα κάνουν στον ημερήσιο προγραμματισμό έχουν «αστοχία» πάνω από 25%. Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι οι σταθμοί ΑΠΕ θα έχουν έσοδο της τάξης των 3 ευρώ ανά μεγαβατώρα για έξοδα διαχείρισης. Η αναμόρφωση του σχεδίου ενίσχυσης των ΑΠΕ αποτελεί δέσμευση της χώρας έναντι του μνημονίου, και μάλιστα με την υποχρέωση αυτό να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2016. Η όλη προσπάθεια προχωράει με καθυστέρηση, και σε κάθε περίπτωση το νέο πλαίσιο που θα προκύψει θα έχει αναδρομική ισχύ.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ σήμερα υπολογίζεται σε 5000 MW, τα οποία για το 2015 αποπληρώθηκαν με μεσοσταθμική τιμή 164 ευρώ η μεγαβατώρα. Τα συνολικά έσοδα των ΑΠΕ για το 2015 ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ πληρώθηκε μέσω των καταναλωτών και των κρατικών ενισχύσεων (έσοδα από δημοπρασίες ρύπων, κ.λπ.) και μόνο τα 430 εκατ. ευρώ από την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή