Εκτός ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παραμένουν τα έργα πληροφορικής

Εκτός ΕΣΠΑ 2014 – 2020 παραμένουν τα έργα πληροφορικής

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα αργήσουν πολύ να ξεκινήσουν τα έργα πληροφορικής του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020. Και αυτό επειδή η χώρα στερείται των προϋποθέσεων εκείνων για να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης έργων. Παράγοντες της αγοράς πληροφορικής αναφέρουν ότι αν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις ικανοποιηθούν μέσα στο 2016, τότε θα είναι πολύ ευχαριστημένοι. Σε ένα τέτοιο αίσιο ενδεχόμενο, η αγορά μπορεί να ευελπιστεί ότι τα έργα πληροφορικής του δημοσίου τομέα, με δεδομένο ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια για την υπογραφή συμβάσεων έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό, θα αρχίσουν να υλοποιούνται κάποια στιγμή μέσα στο 2018.

Η βασική προϋπόθεση που δεν έχει ικανοποιηθεί είναι η αποκαλούμενη «αιρεσιμότητα». Πρόκειται για τη νέα βασική προϋπόθεση που έχει θέσει η Κομισιόν και η οποία πρέπει πρώτα να ικανοποιηθεί πριν αρχίσουν οι εντάξεις έργων. Η «αιρεσιμότητα», γνωστή ως «Αιρεσιμότητα 02.1», δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα στρατηγικό σχέδιο της χώρας για κάθε θεματικό στόχο που θέτει στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, δηλαδή λίγο μετά το 2020. Η προϋπόθεση αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών αρχών τον Σεπτέμβριο του 2014 και τέθηκε ως όριο ικανοποίησής της το α΄ τρίμηνο του 2015.

Η αλλαγή κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015 και η νέα διαπραγμάτευση που ξεκίνησε η κυβέρνηση του κ. Αλ. Τσίπρα, έκανε τα σχέδια αυτά να μοιάζουν επουσιώδη. Ετσι φτάσαμε στις αρχές του 2016 και η «αιρεσιμότητα» για την πληροφορική απουσιάζει ακόμη. Κεντρικό ρόλο για την ικανοποίησή της θα διαδραματίσει η νέα δομή διαχείρισης των έργων πληροφορικής που θα συσταθεί υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για τη νέα Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) που θα συσταθεί και θα είναι αρμόδια για τον σχεδιασμό, τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων. Τον ρόλο αυτό είχε Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών στο υπουργείο Υποδομών και πιο πριν η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακής Σύγκλισης του υπουργείου Οικονομίας. Προς το παρόν όμως, το μόνο που που έχει διαφανεί είναι η έριδα των δύο υπουργών Επικρατείας, Ν. Παππά και Α. Φλαμπουράρη, για τον έλεγχο της συγκεκριμένης αρμοδιότητας. Μάλιστα, ο κ. Παππάς προωθεί μέλος ΔΕΠ του ΕΜΠ στη θέση του ΓΓΨΠ, ενώ ο κ. Φλαμπουράρης προωθεί πρώην στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας με προϋπηρεσία σε τμήμα πληροφορικής. Η έριδα δεν υφίσταται χωρίς λόγο, καθώς στο νέο ΕΣΠΑ, ή αλλιώς πακέτο Γιούνκερ για την Ελλάδα, οι πόροι που θα διαχειριστεί η νέα ΓΓΨΠ θα πλησιάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι και ο συγκεκριμένος μηχανισμός, παρότι θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρείται ισχνός και υποτυπώδης. Κατ’ αρχάς, στην αρμοδιότητά του θα βρίσκεται μόνον η Α.Ε. Κοινωνία της Πληροφορίας, αλλά όχι τα μεγάλα κέντρα πληροφορικής του Δημοσίου, όπως της Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοινοτικές αρχές «έπιασαν στον ύπνο» τις εθνικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2014, και εκτός από τα νέα έργα, έθεσαν υπό «αιρεσιμότητα» και τα έργα-γέφυρες, κάτι που δεν είναι και τόσο λογικό.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταξη και η υλοποίηση έργων τηλεπικοινωνιών μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, δεδομένου ότι έχει εξασφαλιστεί η «αιρεσιμότητα» για τα έργα του συγκεκριμένου τομέα (αιρεσιμότητα θεματικού στόχου 02.2).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή