Η αξιολόγηση ανησυχεί τα τραπεζικά funds

Η αξιολόγηση ανησυχεί τα τραπεζικά funds

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενισχύονται η απογοήτευση και ο σκεπτικισμός για την πορεία της Ελλάδας στα ξένα επενδυτικά σχήματα που μετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, καθώς ο χρόνος κυλά χωρίς καμία πρόοδο στην εξέλιξη της αξιολόγησης. Οι ξένοι φοβούνται για την επανάληψη της «διαπραγμάτευσης» του 2015, όπου η Ελλάδα έφτασε σε συμφωνία με τους εταίρους στο και ένα, αφού ξέμεινε από κεφάλαια και απειλήθηκε με έξωση από την Ευρωζώνη.

Ξένοι διαχειριστές που επισκέπτονται σε τακτική βάση την Αθήνα βλέπουν τις εβδομάδες να περνούν χωρίς αποτέλεσμα για την αξιολόγηση και, όπως σημειώνουν, πλέον οι πιθανότητες για την ολοκλήρωσή της έχουν μετατεθεί για Απρίλιο-Μάιο, δηλαδή περίπου 6 μήνες μετά τον σχετικό προγραμματισμό που προέβλεπε την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Νοέμβριο 2015. Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι αν η αξιολόγηση «πάει» για Μάιο-Ιούνιο «καήκαμε».

Το βέβαιο είναι ότι όσοι συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης έχουν ήδη «καεί», καθώς οι απώλειες κυμαίνονται στην καλύτερη περίπτωση στο -37% (Alpha Bank) και στη χειρότερη στο -76,33% (Attica Bank). H πτώση έρχεται παρά το γεγονός ότι οι τιμές των αυξήσεων διαμορφώθηκαν σε ιστορικά χαμηλές αποτιμήσεις, καθώς η αβεβαιότητα που επικρατεί όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης οδηγούν βίαια τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, μετά τη νέα βύθιση του τελευταίου διμήνου, οι αποτιμήσεις διαμορφώνονται κοντά στο 15% της λογιστικής αξίας.

Οπως σημειώνουν διαχειριστές, οι διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου που δόθηκαν σε επενδυτές στο τέλος Ιανουαρίου ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα, εντός του Μαρτίου-αρχές Απριλίου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς μέχρι τώρα καταγράφεται μεγάλη απόσταση στις θέσεις δανειστών-κυβέρνησης στα περισσότερα θέματα. Ετσι, η αβεβαιότητα διατηρείται καθηλώνοντας σε μια χαμηλή πτήση την οικονομία. Τονίζουν ότι, έπειτα από περίπου 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης, η εγχώρια οικονομία είναι έτοιμη να ανακάμψει, κάτι που δεν γίνεται εξαιτίας της αβεβαιότητας και της πολιτικής κατάστασης, που απειλούν, μάλιστα, να παρασύρουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Στην εξίσωση έχει προστεθεί και η παράμετρος του μεταναστευτικού, πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες της Ελλάδας και το οποίο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την πλήρη απομόνωση της χώρας μας. Το μεταναστευτικό προκαλεί πανικό στην Ευρώπη, αφήνοντας το θέμα του μνημονίου και της αξιολόγησης στο περιθώριο. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα κινείται με τον γνωστό ρυθμό τα τελευταία χρόνια του ενός βήματος εμπρός και δύο πίσω.

Οπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, «η πρόσφατη εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προκλήσεων έχει κόστος για την οικονομία που μεταφράζεται στην ανάγκη λήψης πιο επώδυνων μέτρων αργότερα. Η ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος που η Βουλή ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πριν από λίγους μόνο μήνες γίνεται επιβεβλημένη, ιδίως στη σημερινή συγκυρία των πολλαπλών μετώπων. Το κόστος για την οικονομία κάθε μέρα που παρατείνεται η αβεβαιότητα, μέσα σε συνθήκες διεθνούς αναταραχής, είναι τόσο μεγάλο, ώστε η γρήγορη κατάληξη να είναι η πλέον συμφέρουσα επιλογή για τη χώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή