Κάμψη 30% αναμένεται στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών φέτος

Κάμψη 30% αναμένεται στην αγορά ηλεκτρονικών συσκευών φέτος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δυσκολίες ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών (PCs, tablets, τηλεοράσεις κ.λπ.). Η κάμψη πωλήσεων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και, σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπευθύνων των επιχειρήσεων, σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων η κάμψη ξεπερνά φέτος το 30%.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα προϊόντα φορητών υπολογιστών και των tablets, τα οποία πέρυσι ενισχύθηκαν ιδιαίτερα χάρη στη δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη». Η δράση αυτή έριξε περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ στην αγορά, σε μια προσπάθεια απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Οι συγκεκριμένες επιδοτήσεις τόνωσαν τόσο τις πωλήσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσο κι εκείνες των προμηθευτών φορητών Η/Υ και tablets. Σε ό,τι αφορά τους τελευταίους, η δράση «Ψηφιακή Αλληλεγγύη» επιδοτούσε του δικαιούχους με κουπόνι ύψους 300 ευρώ για την απόκτηση φορητού Η/Υ. Συνολικά, πάνω από 30 εκατ. ευρώ διατέθηκαν ως επιδότηση για τέτοιου είδους αγορές.

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αγοράς αναγνωρίζει και η διοίκηση της εταιρείας Πλαίσιο Computers. Η τελευταία, παρουσιάζοντας προχθές τα αποτελέσματα του 2015, στις εκτιμήσεις της για την πορεία της εταιρείας στη φετινή χρονιά εμφανίζεται ιδιαιτέρως επιφυλακτική. Αναφέρεται σε ισχυρές αβεβαιότητες στην οικονομία και την αγορά, που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των καταναλωτών. Ειδικότερα, οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, η συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών καθιστούν ιδιαίτερα επισφαλείς τις όποιες εκτιμήσεις, αναφέρει η εταιρεία. «Οι ανωτέρω αβεβαιότητες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, «επιδρούν με υψηλότερο βαθμό ελαστικότητας στους τομείς δραστηριοποίησης του ομίλου. Υπό το πρίσμα αυτό, η διοίκηση της εταιρείας διαπιστώνει το επίπεδο του εν γένει συστημικού κινδύνου και, επομένως, δεν δύναται να προβεί σε σχετικά ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του ομίλου για τη χρήση 2016».

Παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ακόμη ότι η αγορά των ηλεκτρονικών τώρα δέχεται τα «απόνερα» της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) το περασμένο καλοκαίρι. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το περασμένο καλοκαίρι η αγορά, αντί να παγώσει όπως θα ήταν φυσιολογικό, δέχθηκε απρόσμενη ώθηση υπό τον φόβο που κυρίευσε τους πολίτες για τη διάσωσης των τραπεζών με τα χρήματα των καταθετών τους (bail-in). Ετσι οι καταναλωτές ωθήθηκαν από μόνοι τους στην αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών όπως αυτοκίνητα, κινητά, τηλεοράσεις κ.λπ.

Χάρις στις δύο προαναφερόμενες «τονωτικές ενέσεις», η αγορά των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία GFK, σημείωσε άνοδο κατά 6,2%. Πλησίασε έτσι τα 2 δισ. ευρώ, με την αγορά των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων να σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 22%. Σημειώνεται ότι τα ακριβά κινητά τηλέφωνα παρουσιάσαν μεγάλη ζήτηση το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls. Aπό την άλλη πλευρά, τη μεγαλύτερη πτώση, κατά 17%, σημείωσαν τα προϊόντα φωτογραφικών ειδών. Τα προϊόντα πληροφορικής, σύμφωνα με την GFK, εμφάνισαν μικρή άνοδο 3,7% χάρις και στις επιδοτήσεις της «Ψηφιακής Αλληλεγγύης». Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι, μετά την περυσινή όαση, η αγορά φέτος ετοιμάζεται για έναν «βαρύ χειμώνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή