Γκρίνια ξένων επενδυτών για τις καθυστερήσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Γκρίνια ξένων επενδυτών για τις καθυστερήσεις στα «κόκκινα» δάνεια

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό και γκρίνια προκαλεί στους ξένους επενδυτές – μετόχους των τραπεζών η πορεία της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – θεσμών για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θεωρώντας ότι η αποτελεσματική και με όρους αγοράς, αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος, είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών και της επιστροφής του κλάδου σε κερδοφορία.

Ισχυροί μέτοχοι τραπεζών έχουν μεταφέρει στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών την ενόχλησή τους από την επιμονή της κυβέρνησης για την εξαίρεση μεταβίβασης σε τρίτους του μεγαλύτερου μέρος των δανείων νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα ορισμένοι έχουν ξεκαθαρίσει στις διοικήσεις ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου αν οι εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων είναι αρνητικές και αποδυναμώσουν, και πάλι, την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πολύ μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αθέτησης, ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα για τις τράπεζες, ενώ επαναλαμβάνουν ότι το ζητούμενο δεν είναι, τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, να προχωρήσουν σε πωλήσεις πακέτων «κόκκινων» δανείων σε τρίτους αλλά να αποκτήσουν την απαραίτητη ευελιξία προκειμένου να κινηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά στον τομέα των ανακτήσεων και κυρίως να αντιμετωπίσουν τους αποκαλούμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δηλαδή δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να έχουν οικονομικό πρόβλημα. Σημειώνεται ότι στην τριετία 2013-2015 οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διαγραφές δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ. Η διαγραφή των δανείων είναι λογιστική και αφορά τους ισολογισμούς των τραπεζών και μόνο. Οι απαιτήσεις για τα δάνεια αυτά παραμένουν και οι τράπεζες μπορούν να μεταβιβάσουν τα δάνεια σε τρίτες εταιρείες προκειμένου να διεκδικήσουν τις οφειλές. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι οι εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενθαρρυντικές. Οι επιπτώσεις των κεφαλαιακών περιορισμών στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων ήταν σημαντικά ηπιότερες των αρχικών εκτιμήσεων, ενώ οι περισσότερες τράπεζες παρουσίασαν μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015, τάση που φαίνεται ότι διατηρείται και κατά το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σημειώνουν ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται στον πυθμένα τις πολυετούς ύφεσης και εκτιμούν ότι μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ακολουθήσουν ορισμένα βασικά βήματα για την απομάκρυνση της αβεβαιότητας, τότε η οικονομία μπορεί να ανακτήσει τον βηματισμό της και να επιστρέψει γρήγορα σε ανοδική πορεία.

Η διοίκηση της PQH

Ο κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης, έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, θα είναι διευθύνων σύμβουλος της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο της λειτουργικής ενοποίησης των ανεξάρτητων ειδικών εκκαθαρίσεων που λειτουργούν σήμερα. Πρόεδρος της νέας εταιρείας είναι ο κ. Μίνος Μωυσής. Ο κ. Πεχλιβανίδης έχει εργαστεί σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες τράπεζες, ενώ την περίοδο 2004 – 2009, διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας. Ο κ. Μίνος Μωυσής έχει εργαστεί σε επιτελικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες, μεταξύ αυτών στον όμιλο Εθνικής Τράπεζας και στην Εμπορική Τράπεζα, και έχει πλούσια πείρα στον τομέα της τραπεζικής λιανικής. Η PQK ιδρύθηκε από την PwC, την Qualco και τη σουηδική τράπεζα Hoist Kredit, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υπό εκκαθάριση ιδρυμάτων, συνολικά 12, το ενεργητικό των οποίων ανέρχεται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή