Προβληματίζει τις τράπεζες η συμμετοχή στην εθελουσία

Προβληματίζει τις τράπεζες η συμμετοχή στην εθελουσία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ατυπη παράταση λίγων ημερών είναι πιθανό να δώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προθεσμία συμμετοχής ολοκληρώνεται μεθαύριο Δευτέρα, ωστόσο μέχρι την περασμένη Παρασκευή η συμμετοχή ήταν χαμηλότερη του στόχου για την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι μετά την Πειραιώς, προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων θα υλοποιήσουν και οι άλλες τράπεζες, στο πλαίσιο των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με την Κομισιόν. Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank μέχρι το τέλος του 2017, πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 4.000 εργαζομένους. Το νέο κύμα περικοπών είναι αποτέλεσμα του εκτροχιασμού της οικονομίας, που προκάλεσε η παρατεταμένη αβεβαιότητα το 2015 και η οποία οδήγησε τελικά σε νέα ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες.

Στις διοικήσεις των τραπεζών επικρατεί προβληματισμός για την επιτυχία των νέων προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων, καθώς πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των τραπεζών έχει μειωθεί σημαντικά (οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι αποχώρησαν με προηγούμενα προγράμματα), ενώ αποτρεπτικά λειτουργούν και οι πολύ κακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας στην Πειραιώς διαμορφώνεται πλέον λίγο πάνω από τα 40 χρόνια. Πηγές της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνουν ότι ούτως ή άλλως ο στόχος του προγράμματος για 1.500 εργαζόμενους ήταν ιδιαίτερα φιλόδοξος. Σημειώνεται ότι μεγάλο μέρος του στόχου για τη μείωση του προσωπικού κατά 2.500 άτομα της Πειραιώς θα επιτευχθεί έμμεσα μέσω της αποχώρησης από εγχώριες μη τραπεζικές δραστηριότητες.

Μετά το Πάσχα τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει η Eurobank, που αυτή την περίοδο οριστικοποιεί τους όρους της εθελουσίας και θα ακολουθήσουν Εθνική και Alpha Bank. Σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ σημείωσε ότι η εθελουσία έξοδος που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δέσμευσης της τράπεζας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, «θα γίνει με γνώμονα την ελαχιστοποίηση της διαταραχής των λειτουργιών μας και με απόλυτη εστίαση στους ανθρώπους μας και στη διαφύλαξη της κουλτούρας μας.

Το πλάνο της εθελουσίας βρίσκεται σε στάδιο μελέτης, καθώς θεωρούμε πολύ σημαντικό να γίνει προσεκτικά και με τρόπο που θα εξυπηρετεί όλους όσοι επιλέξουν να συμμετέχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή