Η Plaza Centers πωλεί οικόπεδο στην Πειραιώς αντί 4,7 εκατ. και αποχωρεί από την Ελλάδα

Η Plaza Centers πωλεί οικόπεδο στην Πειραιώς αντί 4,7 εκατ. και αποχωρεί από την Ελλάδα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδοξο τέλος είχε μια ακόμα προωθούμενη ξένη επένδυση ανάπτυξης ακινήτων στην ελληνική αγορά, καθώς η ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers προχώρησε στη σύναψη προσυμφώνου πώλησης του οικοπέδου των 15 στρεμμάτων που διαθέτει στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Πρόκειται για έκταση που στέγαζε το πρώην εργοστάσιο της ΒΙΣ και την οποία είχε αποκτήσει ο ισραηλινός όμιλος το 1999, με στόχο την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου της τάξεως των 38.000 τ.μ., επενδύοντας 50 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος, σε βάθος χρόνου, ήταν η δημιουργία 10 εμπορικών κέντρων ανά την επικράτεια.

Εντέλει, στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι η εταιρεία αποφάσισε να ρευστοποιήσει τη σχετική επένδυση αντί ποσού 4,7 εκατ. ευρώ. Βάσει των όρων του προσυμφώνου, ο αγοραστής, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή, έχει παράσχει τραπεζικές εγγυήσεις για την υποβολή προκαταβολής ύψους 470.000 ευρώ (10% της συναλλαγής), ενώ η Plaza γνωστοποίησε ότι μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατεθεί προς τους ομολογιούχους της εταιρείας. Ο όμιλος ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών κέντρων, σε μια ευρεία προσπάθεια αναδιάρθρωσης των υποχρεώσεών του, έχει προχωρήσει σε σειρά πωλήσεων ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2015, η αξία του χαρτοφυλακίου της υποχώρησε στο ποσό των 392 εκατ. ευρώ, από 416 εκατ. ευρώ που βρισκόταν στο τέλος του 2014.

Με τον τρόπο αυτό λήγει και τυπικά η παρουσία της Plaza Centers στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη αξιοποίησης του ακινήτου. Προτού όμως προκύψουν εσωτερικοί οικονομικοί λόγοι που επέβαλαν την πώληση του ακινήτου, είχε καταστεί σαφές ότι η ανάπτυξη του οικοπέδου θα ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Οπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, το ακίνητο είχε πολύ χαμηλό υδροφόρο ορίζοντα, γεγονός που θα δυσκόλευε πολύ τις κατασκευαστικές εργασίες, απαιτώντας εκτεταμένα ποσά για τη δημιουργία στατικά επαρκούς θεμελίωσης. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο ήταν η εύρεση αρχαιοτήτων στο ακίνητο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο καθυστερήσεων για έναν επενδυτή. Είναι ένα από τα γνωστά προβλήματα όσων έχουν επιχειρήσει να αναπτύξουν κάποιο ακίνητο επί της Λ. Πειραιώς, δεδομένου ότι η οδός βρίσκεται πάνω στα περίφημα Αρχαία Τείχη, που συνέδεαν το λιμάνι του Πειραιά με την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή