Επιστροφή στα κέρδη αναμένει το 2016 η ΑΓΕΤ

Επιστροφή στα κέρδη αναμένει το 2016 η ΑΓΕΤ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή στην κερδοφορία, ακόμα και από το 2016, αναμένεται να επιδιώξει ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΑΓΕΤ Ηρακλής, κ. Γιώργος Μίχος, ο οποίος ανέλαβε πριν από μερικούς μήνες το «τιμόνι» της εν Ελλάδι θυγατρικής του νέου παγκόσμιου ομίλου LafargeHolcim, που προέκυψε από τη συγχώνευση της γαλλικής Lafarge με την ελβετική Holcim. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, ήδη δρομολογούνται κινήσεις, όπως η πραγματοποίηση εξαγωγών σε νέες αγορές της Μέσης Ανατολής και επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας των υφιστάμενων μονάδων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο κ. Μίχος, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης, κατά το 2016 θα επενδυθούν κεφάλαια της τάξεως των 7-8 εκατ. ευρώ (από 6 εκατ. ευρώ το 2015), ενώ συνολικά κατά την προσεχή τριετία θα επενδυθούν πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Κρίσιμο ρόλο για την επιστροφή στα κέρδη από τη φετινή χρήση, αναμένεται να διαδραματίσει η λήψη ενός νέου συμβολαίου προμήθειας εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τσιμέντου και δομικών υλικών προς τις ΗΠΑ, το οποίο θα αντικαταστήσει άλλες εξαγωγές που ήταν λιγότερο προσοδοφόρες, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η διεύρυνση των αγορών προς τις οποίες εξάγει ο όμιλος, πέραν των παραδοσιακών προορισμών της λεκάνης της Μεσογείου, με χώρες όπως η Αργεντινή και η Μαλαισία. Κατά το 2015, η ΑΓΕΤ Ηρακλής εξήγαγε το 60% του όγκου των πωλήσεών της, που ανήλθε σε 3,5 εκατ. τόνους, ενώ το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά εκτιμάται ότι ξεπερνά το 40% (στοιχεία 2014). Υπενθυμίζεται ότι κατά το 2015, ο όμιλος εμφάνισε ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ, από ζημίες 40,7 εκατ. ευρώ, ενώ αναγνώρισε και ζημία απομείωσης 31,48 εκατ. ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της στη θυγατρική Lafarge Beton ΑΒΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της εταιρείας δεν προσδοκά σε αύξηση της εγχώριας ζήτησης τσιμέντου, τουλάχιστον για το τρέχον έτος, αναμένοντας την όποια άνοδο να καταγράφεται μετά το 2017. Σύμφωνα με τον κ. Μίχο, «δεν διαφαίνεται ότι το 2016 θα ξεκινήσει κάποιο δημόσιο έργο μεγάλου μεγέθους, όπως π.χ. το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Παράλληλα, τα στοιχεία των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους είναι ανάλογα της αντίστοιχης περιόδου του 2015, όταν σημειώθηκε και νέα πτώση της κατανάλωσης τσιμέντου της τάξεως του 5%. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ήταν και το χειρότερο έτος σε επίπεδο εσωτερικής κατανάλωσης των τελευταίων 50 ετών».

Ο κ. Μίχος τοποθετήθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με την έκταση των 114 στρεμμάτων της εταιρείας στη Δραπετσώνα, όπου σήμερα λειτουργεί κέντρο διανομής του ομίλου, που καλύπτει το 30% των αναγκών του. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε τον προηγούμενο Νοέμβριο, στην περιοχή έχουν πλέον απαγορευθεί οι βιομηχανικές χρήσεις, παρότι προϋπάρχουν σχετικές άδειες λειτουργίας που έχει χορηγήσει το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο. Για το ζήτημα αυτό, η διοίκηση της ΑΓΕΤ έχει ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Σκουρλέτη. Χθες, ο κ. Μίχος ανέφερε ότι σε περίπτωση που κληθούμε να αποχωρήσουμε από την έκτασή μας, είναι προφανές ότι θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις.

Παράλληλα, η διοίκηση ανέφερε ότι εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις για την αξιοποίηση/πώληση ακινήτων του χαρτοφυλακίου του ομίλου, αρχής γενομένης από το πρώην κτίριο γραφείων της εταιρείας στη Λυκόβρυση. Μεταξύ των επιλογών που έχουν τεθεί επί τάπητος, βρίσκεται και η πώληση ακινήτων σε κάποια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή