Πτώση εξαγωγών και εισαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2016

Πτώση εξαγωγών και εισαγωγών το πρώτο τρίμηνο του 2016

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι εξαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, τάση η οποία εάν συνεχισθεί θα αφαιρέσει από την ελληνική οικονομία μία από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας της. Την κατάσταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων δυσχεραίνει η ασυνέπεια του κράτους, καθώς οι οφειλές από επιστροφές ΦΠΑ αγγίζουν ξανά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν ακόμη και τα τριάμισι χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κομισιόν στις πρόσφατες εαρινές προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτιμώμενη μεταβολή στα έσοδα της Ελλάδας από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, προβλέπει πλέον για το 2016 οριακή αύξηση 0,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 1,9%.

Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να άρει τη δυνατότητα χρήσης του Ειδικού Διπλότυπου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εξαγόμενων προϊόντων, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) οι εξαγωγές κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 5,72 δισ. ευρώ έναντι 6,28 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, υποχωρώντας κατά 8,9%. Το ανησυχητικό είναι ότι οι εξαγωγές έκλεισαν με μείωση, έστω και οριακή, 0,2%, ακόμη και εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Η εικόνα που διαμορφώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2016 είναι αν μη τι άλλο εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν που επικρατούσε το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν είχαν καλλιεργηθεί υψηλές προσδοκίες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και οι εξαγωγές είχαν καταγράψει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14%.

Η συρρίκνωση των εξαγωγών κατά το πρώτο τρίμηνο οφείλεται βεβαίως στη μείωση των εξαγωγών πετρελαιοειδών κατά 30,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όμως κάμψη παρατηρείται και στις εξαγωγές άλλων σημαντικών κατηγοριών αγαθών, όπως είναι τα βιομηχανικά προϊόντα (μείωση 6,2%), οι πρώτες ύλες (μείωση 18,6%), το ελαιόλαδο (μείωση 9,7%), καθώς και τα λεγόμενα εμπιστευτικά προϊόντα (μείωση 22,4%).

Ειδικά τον Μάρτιο του 2016, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκαν στα 2,09 δισ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 11,4% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές του Μαρτίου εμφανίζονται οριακά μειωμένες κατά 0,3%.

Η ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τις εισαγωγές. Τον Μάρτιο του 2016 η συνολική αξία τους διαμορφώθηκε στα 3,63 δισ. ευρώ έναντι των 4,37 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2015, καταγράφοντας μείωση 17%. Η επίδοση αυτή αποτελεί τη χαμηλότερη αξία εισαγωγών σε απόλυτες τιμές και μηνιαία βάση από το 2013 κι έπειτα. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή