Δεύτερος μνηστήρας για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

Δεύτερος μνηστήρας για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεύτερο επενδυτικό σχήμα, που θα αντιπαρατεθεί σε αυτό το οποίο αποτελούν οι Cosco, Grivalia, Πανγαία και ΠΑΕΓΑΕ στον διαγωνισμό γα την παραχώρηση του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου της ΓΑΙΑΟΣΕ, συγκροτείται από την Goldair, την ETBA, συμφερόντων της Τραπέζης Πειραιώς και, κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλο κεντροευρωπαϊκό όμιλο.

Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι η 31η Μαΐου, αλλά ήδη διατυπώνονται αιτήματα προς τη διενεργούσα τη διαδικασία ΓΑΙΑΟΣΕ για παράταση, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι φάκελοι των προσφορών. Αν και από τη ΓΑΙΑΟΣΕ, αλλά και από το υπουργείο Μεταφορών, διαμηνύεται επισήμως πως δεν θα δοθεί, στην πραγματικότητα είναι πιθανό να μετατεθεί η προθεσμία κατά δύο έως τρεις εβδομάδες, «εφόσον αυτό διασφαλίσει καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού για την παραχώρηση», αναφέρουν άριστα πληροφορημένες πηγές. Κύκλοι της αγοράς, πάντως, συνδέουν τα αιτήματα αυτά με τον χρόνο ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ και ειδικότερα με την ψήφιση από τη Βουλή των σχετικών συμβατικών κειμένων. Κάτι που εκτός απροόπτου τοποθετείται χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Θριάσιου αποτελεί μέρος της από ετών συμφωνίας Αθήνας – Ε.Ε. για τη ρύθμιση του ζητήματος των κρατικών επιδοτήσεων προς τον ΟΣΕ.

Ορισμένες πηγές επισημαίνουν πως αμφότερα τα δύο παραπάνω επενδυτικά σχήματα δεν έχουν ακόμα καθορίσει επακριβώς τους όρους της συνεργασίας μεταξύ των μελών που τα απαρτίζουν και δεν αποκλείονται μεταβολές στη σύνθεσή τους. Επιπλέον σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εμφάνιση τρίτων υποψηφίων. Υπενθυμίζεται πως κάθε ένα από τα επενδυτικά σχήματα θα συνεργαστεί και με κατασκευαστικό όμιλο για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου, ενώ τα τεύχη για τον διαγωνισμό έχουν πάρει περισσότεροι από 30 ελληνικοί και ξένοι όμιλοι. Στη σχετική λίστα βρίσκονται και οι Lamda Development, ΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Redeplan, FDL Group, ΟΛΠ Α.Ε., Sarmed, Diakinisis, Ernst & Young, όμιλος Κοπελούζου, Kuehne + Nagel, Τοξότης Α.Ε., MedLog, Ορφεύς Βεϊνόγλου Α.Ε., Ασπροκάτ και άλλοι.

Το έργο ανάπτυξης του διεθνούς Εμπορευματικού Κέντρου Θριάσιου Πεδίου θα υλοποιηθεί μέσω σύμβασης παραχώρησης της έκτασης των 588 στρεμμάτων, η οποία προσφέρεται ολόκληρη. Ο ανάδοχος θα συστήσει Α.Ε. ειδικού σκοπού που θα γίνει η παραχωρησιούχος και θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση για 50 έτη του εμπορευματικού κέντρου, με ταυτόχρονη καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.

Η ευρύτερη έκταση του συγκροτήματος εγκαταστάσεων του Θριάσιου Πεδίου για την ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου περιλαμβάνει και τον σταθμό διαλογής και μεταφόρτωσης φορτίων, εμβαδού περίπου 1.450 στρεμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή