ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

150 εταιρείες υπέγραψαν συμβάσεις για τον TAP

150-etaireies-ypegrapsan-symvaseis-gia-ton-tap-2133955

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται οι διπλωματικές επαφές για μια σειρά ενεργειακών έργων διεθνούς ενδιαφέροντος, με αφορμή την προγραμματισμένη για σήμερα τελετή εγκαινίων του αγωγού TAP.

Την έναρξη της κατασκευής του αγωγού που θα μεταφέρει αζερικό αέριο μέσω της Τουρκίας, Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας στη Δυτική Ευρώπη θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επιδιώξει να αναδείξει τόσο τη γεωπολιτική σημασία του έργου για τη χώρα όσο και την οικονομική, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ανάγκη αναστροφής του οικονομικού κλίματος είναι έντονη. Για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού TAP αναμένεται να επενδυθούν περί τα 1,5-2 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν περί τις 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ηδη ένας αριθμός περίπου 150 μικρομεσαίων ελληνικών εταιρειών από διαφόρους κλάδους, αλλά και μεγάλες κατασκευαστικές, έχουν υπογράψει συμβάσεις με την κοινοπραξία του TAP για μια σειρά από έργα και υπηρεσίες που συνδέονται με την κατασκευή του αγωγού.

Μεγάλες εργολαβίες σε Ελλάδα και Αλβανία έχουν ανατεθεί σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενώ η εταιρεία Σωληνουργεία Κορίνθου ανέλαβε τη σύμβαση προμήθειας σωλήνων. Η J&P AΒΑΞ Α.Ε., σε κοινοπραξία με την Ιταλική Bonatti S.p.A, έχει αναλάβει την κατασκευή των δύο εκ των τριών χερσαίων τμημάτων της Βορείου Ελλάδος, που αφορούν περίπου 360 χλμ. του αγωγού, και η ελληνική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ανέλαβε από κοινού με την ιταλική Rensco την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης του έργου στην Ελλάδα και στην Αλβανία.

Οι γεωπολιτικές διαστάσεις του έργου συνδέονται με την ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο Ανατολής – Δύσης και τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανάπτυξη επιπλέον έργων για τη μετατροπή της σε ένα hub αερίου για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής.

Παρουσία στην τελετή των εγκαινίων αναμένεται να δώσουν οι εμπλεκόμενες χώρες, οι οποίες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο αρχηγών κρατών, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, με εξαίρεση τη Γεωργία, η οποία θα εκπροσωπηθεί διά του πρωθυπουργού της. Το «παρών» στο ευρύτερης γεωπολιτικής σημασίας γεγονός θα δώσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ενωση, ο οποίος και θα επισημάνει τον ρόλο-κλειδί της Ελλάδας λόγω της γεωγραφικής της θέσης στην ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης. Στη Θεσσαλονίκη για την τελετή των εγκαινίων θα βρεθεί και ο απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμος Χόχσταϊν, καθώς και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του TAP. Στο περιθώριο των εγκαινίων αναμένεται σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με αντικείμενο τα διεθνή ενεργειακά project της περιοχής.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης συναντήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη με την υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Τεμενούζκα Πέτκοβα, με αντικείμενο τον διασυνδετήριο αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (ΑegeanLNG), έργα που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στον TAP για την τροφοδοσία των γειτονικών χωρών των Βαλκανίων με αέριο από την περιοχή της Κασπίας και αμερικάνικο LNG που θα φτάνει στις εγκαταστάσεις του τερματικού Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο αυτό έργο έφερε στη Θεσσαλονίκη και εκπροσώπους της αμερικανικής Cheniere, που ενδιαφέρεται για εξαγωγές LNG στην ευρύτερη περιοχή. Οι δύο υπουργοί είχαν συνάντηση με εκπροσώπους εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο τερματικό σταθμό Αλεξανδρούπολης, και συγκεκριμένα των εταιρειών ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH).

Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Μάρος Σέβκοβιτς όσο και με τον Αμερικανό απεσταλμένο Αμος Χόχσταϊν. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν και της αζερικής Socar για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.