Καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες ζητούν οι μεγάλοι της κρουαζιέρας

Καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες ζητούν οι μεγάλοι της κρουαζιέρας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλευση δύο εκ των μεγαλυτέρων και νεοτέρων κρουαζιερόπλοιων του κόσμου στον Πειραιά, με διαφορά ολίγων εικοσιτετραώρων, του «Ovation of the Seas» της Royal Caribbean και του «Carnival Vista», υπογραμμίζει τις προοπτικές που μπορεί να έχει η ελληνική αγορά. Ομως για φέτος το στοίχημα δεν είναι η πια η ανάπτυξη αλλά η διατήρηση των μεγεθών της περασμένης χρονιάς: προσφυγικό και πολιτικοοικονομική αβεβαιότητα υπονόμευσαν τις κρατήσεις, και τώρα η αγορά ποντάρει στα late bookings, την ώρα που η Ισπανία και η Κύπρος έχουν πρακτικά ξεπουλήσει τη σεζόν, σημειώνουν στην «Κ» παράγοντες της ελληνικής κρουαζιέρας.

Στήριξη

Ομως οι μεγάλες ξένες εταιρείες, όπως η Royal Caribbean, «παρά τα γεωπολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου, δείχνουν αποφασισμένες να στηρίξουν την ελληνική αγορά», εξηγεί ο υπεύθυνος κρουαζιέρας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και εκπρόσωπος της εταιρείας στην Ελλάδα, Ανδρέας Στυλιανόπουλος. Πρέπει όμως να γίνουν πολλά σε επίπεδο υποδομών, προσφερόμενων υπηρεσιών και τιμολόγησης, συμφωνούν όσοι γνωρίζουν τι ζητούν οι μεγάλες εταιρείες.

Την Κυριακή, το αξίας ενός δισ. δολαρίων και χωρητικότητας 4.180 επιβατών, «Ovation of the Seas», το οποίο παραδόθηκε στη Royal Caribbean από τα ναυπηγεία μόλις πριν από έναν μήνα, κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Λίγες μέρες νωρίτερα, το επίσης νεότευκτο «Carnival Vista», μήκους 324 μέτρων και χωρητικότητας 3.700 επιβατών, έπιανε στον Πειραιά για το πρώτο από τα πέντε κυκλικά δρομολόγιά του στις ελληνικές θάλασσες, με την άλλη άκρη της ρότας που θα ακολουθεί φέτος το καλοκαίρι, στη Βαρκελώνη. Το «Carnival Vista» είναι ό,τι πιο κοντά σε home porting μέχρι στιγμής από μεγάλη ξένη εταιρεία. Τα σκήπτρα του home porting στον Πειραιά εξακολουθεί όμως να τα κρατά η ελληνική Celestyal Cruises, που τον χρησιμοποιεί για βάση του κρουαζιερόπλοιου «Celestyal Olympia», με τα άλλα δύο της πλοία να χρησιμοποιούν ως home port το Λαύριο. Το «Celestyal Olympia» θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 κρουαζιέρες φέτος από τον Πειραιά.

Στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, οι ελπίδες της αγοράς και όλων των εμπλεκομένων για προσέλκυση περισσότερων πλοίων και κυρίως για την προοπτική δημιουργίας βάσης ξένων εταιρειών έχουν αρχίσει να εναποτίθενται στις επενδύσεις που έχει δεσμευθεί να κάνει η Cosco, στo πλαίσιo της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Απαιτήσεις

Ομως η ελληνική αγορά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την απαίτηση των μεγάλων ομίλων για καλύτερες υποδομές και υπηρεσίες σε όλους τους προορισμούς της χώρας και, βέβαια, να αποφύγει νέες αναταράξεις από γεωπολιτικές ή και πολιτικοοικονομικές αιτίες.

Ηδη, πάντως, ο ΟΛΠ έχει κινητοποιηθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων του και, με στόχο να βελτιστοποιήσει την ελκυστικότητά του, έχει υλοποιήσει μια σειρά από παρεμβάσεις στους χώρους εντός και εκτός του Επιβατικού Σταθμού «Θεμιστοκλής», όπως η δημιουργία νέων στεγασμένων χώρων αναμονής επιβατών 1.000 θέσεων, με κλιματισμό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για check in, η διαμόρφωση του πρώτου ορόφου της αίθουσας αναχωρήσεων ως ιδιαίτερου χώρου αναμονής και έλεγχου των μελών του πληρώματος του πλοίου και η δημιουργία επιπλέον θέσεων για έλεγχο επιβατών και αποσκευών και χειραποσκευών (x-rays).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή