Αντιδράσεις για την ιδιότυπη ασυλία σε καρτέλ

Αντιδράσεις για την ιδιότυπη ασυλία σε καρτέλ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για οικονομικά εγκλήματα επιχειρεί να μετατρέψει η κυβέρνηση την Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.). Στο άρθρο 106 του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση εξοφλήσει πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από την Ε.Α., εξαλείφεται το αξιόποινο των εγκλημάτων της όχι μόνο σε ό,τι αφορά παραβάσεις του δικαίου του ανταγωνισμού αλλά και για οικονομικά εγκλήματα, ενώ απαλλάσσεται από διοικητικές κυρώσεις. Μάλιστα, αναστέλλονται και οι ποινικές διώξεις σε βάρος των επιχειρήσεων για όσο διάστημα πληρώνουν το πρόστιμο, κάτι που μπορεί να διαρκεί πολλά έτη, μιας και προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής σε δόσεις. Η διάταξη αυτή έρχεται δύο ημέρες μόλις μετά την εισήγηση της Ε.Α. για το καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών, γεγονός που ευλόγως προκαλεί υποψίες για τη σκοπιμότητα της συμπερίληψής της στο νομοσχέδιο.

Τι σημαίνει πρακτικά η ρύθμιση; Εάν μια επιχείρηση έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο από την Ε.Α. για ζητήματα ανταγωνισμού, αλλά έχει υποπέσει για παράδειγμα και στο αδίκημα της δωροδοκίας, της παρέχεται η ακόλουθη εξυπηρέτηση: πρώτον, για όσο διάστημα καταβάλλει το πρόστιμο, μπορεί και για 20 χρόνια, δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις ούτε για θέματα ανταγωνισμού ούτε για τη δωροδοκία και δεύτερον, όταν εξοφλήσει το πρόστιμο απαλλάσσεται από διοικητικές κυρώσεις. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» ειδικοί επί θεμάτων ανταγωνισμού και με βαθιά νομική γνώση, η διάταξη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και ως εξής: μια επιχείρηση που έχει κάνει απάτη, σκοπίμως συμμετέχει σε καρτέλ και επιδιώκει να εντοπισθεί αυτό από την Ε.Α., έτσι ώστε στην ουσία να κερδίσει αυτή την ιδιότυπη ασυλία και για την απάτη.

Το ζήτημα έχει προκαλέσει τη μήνιν του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής κ. Δ. Κυριτσάκη, ο οποίος φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί εάν η επίμαχη διάταξη δεν αποσυρθεί. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει στείλει επιστολές προς τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, στις οποίες διατυπώνει τις διαφωνίες του επί του άρθρου 106. Τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη φέρεται να απεκδύονται τις ευθύνες τους για τη συγγραφή της επίμαχης διάταξης, με το υπουργείο Οικονομίας να παραπέμπει κατά πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με την ηγεσία του οποίου να φέρεται να δηλώνει εν μέρει άγνοια και εν μέρει αδυναμία παρέμβασης.

Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης τη διαδικασία διευθέτησης, που σε αντίθεση με την προηγούμενη διάταξη, είχε προταθεί από την Ε.Α. Επιχείρηση εμπλεκόμενη σε καρτέλ μπορεί να πληρώσει πρόστιμο μειωμένο έως και 15%, εάν παραδεχθεί την ενοχή της και παραιτηθεί των ένδικων μέσων.

Με το νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομίας αναδιπλώνεται εν μέρει σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις του στη λειτουργία της Ε.Α., καθώς επέφερε βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την πειθαρχική διαδικασία και την απασχόληση εξωτερικών δικηγόρων και επανέφερε στα τέσσερα χρόνια τη θητεία του γενικού διευθυντή. Από την άλλη, όχι μόνο δεν πήρε πίσω τη διάταξη περί ασυμβίβαστου μελών της Ε.Α. που έχουν συζυγική σχέση με μέλος του κοινοβουλίου, αλλά η κυβέρνηση την επέκτεινε και στη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή