Σολομώντειος λύση για τον ΟΤΕ από την κυβέρνηση

Σολομώντειος λύση για τον ΟΤΕ από την κυβέρνηση

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κύβος ερρίφθη για τον ΟΤΕ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του. Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών, διατηρώντας το ίδιο το 1% και το ΙΚΑ το υπόλοιπο 4%. Στη λύση αυτή κατέληξαν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς κρίθηκε ότι με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται μια απαίτηση των πιστωτών, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα δικαιώματα του Δημοσίου. Οι πιστωτές εικάζεται ότι προσώρας έχουν συναινέσει σιωπηλά στο σχέδιο αυτό της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το σύνολο των δικαιωμάτων ψήφου για τις μετοχές που κατέχει το ΙΚΑ. Επίσης, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η λύση του 5% προκρίθηκε από τους νομικούς του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι απεφάνθησαν ότι μέχρι το συγκεκριμένο ποσοστό, η ελληνική πλευρά μπορεί να διατηρήσει τα διευρυμένα δικαιώματα που προβλέπονται από τη συμφωνία μετόχων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Deutsche Telekom. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2008 παρέχει στο ελληνικό Δημόσιο ειδικά δικαιώματα, όπως η αυξημένη συμμετοχή στη διοίκηση της επιχείρησης, παρά τη δυσανάλογα χαμηλή συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Επιπλέον η ίδια συμφωνία παρέχει δικαιώματα βέτο στην ελληνική πλευρά.

Παρά όμως τη σχετική απόφαση αλλά και τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης το περασμένο καλοκαίρι, οι μετοχές του ΟΤΕ ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μεταβίβαση των μετοχών δεν είναι επιθυμητή από κανένα στην παρούσα συγκυρία. Η ελληνική πλευρά επειδή αναμένει καλύτερες ημέρες για τέτοιου είδους διαθέσεις μετοχών, αλλά και η Deutsche Telekom, η οποία διαθέτει το δικαίωμα της πρώτης άρνησης στη συγκεκριμένη διάθεση μετοχών. Η πλευρά της Deutsche Telekom δεν βιάζεται να αποκτήσει τις μετοχές, καθώς στη συγκεκριμένη συγκυρία «αισθάνεται πολύ καλύτερα», έχοντας ως συνεταίρο της στον ΟΤΕ το ελληνικό Δημόσιο. Οι σχέσεις δε των δύο πλευρών θεωρείται ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Πάντως, αν η ελληνική πλευρά αποφασίσει την πώληση του 5% των μετοχών ΟΤΕ, θεωρείται πιθανή η απόκτησή του από τη γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί η τιμή της μετοχής που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ επιπλέον δεν δημιουργεί προϋποθέσεις υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας. Η «μπάλα» ωστόσο βρίσκεται στην ελληνική πλευρά και, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, παρόλο που μια διάθεση μετοχών εισηγμένης εταιρείας στο Χ.Α. θεωρείται σχετικά εύκολη υπόθεση, η πώληση του 5% των μετοχών ΟΤΕ θα καθυστερήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή