57.916 επιχειρήσεις αναμένουν επιστροφή ΦΠΑ που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. ευρώ

57.916 επιχειρήσεις αναμένουν επιστροφή ΦΠΑ που ξεπερνά συνολικά το 1 δισ. ευρώ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 57.000 επιχειρήσεις περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ από το ελληνικό Δημόσιο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για αυτές εξαιτίας των πολλαπλών φόρων που καλούνται να πληρώσουν. Το ποσό που πρέπει να επιστρέψει το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, θα αυξηθεί μέχρι τα τέλη του πρώτο εξαμήνου.

Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν διάστημα μεγαλύτερο των 3,5 ετών για να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ, ενώ ακόμα περισσότερες είναι αυτές που αναμένουν την επιστροφή πάνω από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι οφειλές ΦΠΑ άνω των 90 ημερών θα πρέπει να τοκίζονται, κάτι που παραμένει άγνωστο εάν γίνεται από το ελληνικό Δημόσιο. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

• Συνολικά εκκρεμούν 57.916 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, δηλαδή δεν έχουν εξεταστεί από τις εφορίες.

• Το ποσό των απλήρωτων αιτήσεων ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

• 4.447 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερες από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ ο οποίος ανέρχεται στα 760 εκατ. ευρώ.

• Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.391 ημέρες. Ακολουθεί η ΔΟΥ της Κω όπου 54 επιχειρήσεις αναμένουν 1.047 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ.

• Οι τρεις ΔΟΥ με το μεγαλύτερο πλήθος αιτήσεων σε αναμονή άνω των 90 ημερών είναι η ΦΑΕ Αθηνών, όπου εκκρεμούν 4.792 αιτήσεις, η ΔΟΥ Πλοίων με 4.410 αιτήσεις και η ΦΑΕ Θεσσαλονίκης με 1.485 αιτήσεις.

Κατά τα άλλα, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όσο και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχουν εξαγγείλει εδώ και καιρό το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα επιστροφών ΦΠΑ το οποίο θα επέτρεπε την απόδοση του ΦΠΑ σε μία εβδομάδα. Η φορολογική εικόνα και το ιστορικό κάθε επιχείρησης θα έκριναν τον χρόνο που το Δημόσιο θα επέστρεφε τον ΦΠΑ. Δηλαδή θα επιστρεφόταν χωρίς έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στην απόδοση του φόρου και δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις την τελευταία διετία.

Ενας από τους λόγους που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί συνεχώς την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ, από 10.000 που είναι σήμερα, έγκειται και στο μεγάλο κόστος για το ελληνικό Δημόσιο να εκκαθαρίσει τις αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση από πλευράς δανειστών, μειώνεται το διοικητικό κόστος που προκύπτει τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τις μικρές επιχειρήσεις όσον αφορά τη συμμόρφωση των τελευταίων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους με το κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Επίσης, ευνοείται, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, καθώς δεν υποχρεούνται να επιβάλλουν ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών και στις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν.

Οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την απαλλαγή τους από τον ΦΠΑ δεν θα επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχειριστικής περιόδου και δεν ασκούν δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ των εισροών τους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που εντός της χρήσης η απαλλασσόμενη επιχείρηση ξεκινήσει και άλλη δραστηριότητα ή επεκτείνει τις δραστηριότητές της κατά τρόπο που εκτιμάται ότι θα της αποφέρει αυξημένα έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή