Στα μέσα Ιουλίου η πώληση του Αστέρα

Στα μέσα Ιουλίου η πώληση του Αστέρα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι έχουν εγκριθεί και προωθούνται προς υπογραφή από τους συναρμόδιους υπουργούς τα ΕΣΧΑΔΑ τόσο του Αστέρα Βουλιαγμένης όσο και της Αφάντου στη Ρόδο έλαβαν οι θεσμοί στην Αθήνα λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Τα δύο Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ), που απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και είναι το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης που προωθεί τα ΕΣΧΑΔΑ προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για να φθάσουν σε αυτό απαιτούνται οι υπογραφές των υπουργών, φάση στην οποία βρίσκονται οι δύο αποκρατικοποιήσεις αυτήν τη στιγμή. Μόλις αυτές συγκεντρωθούν θα προωθηθούν στην Προεδρία της Δημοκρατίας και θα δημιουργηθεί έτσι το απαραίτητο πλαίσιο για την κάθε επένδυση.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να κρατήσει περί τον ενάμιση μήνα και έτσι στα μέσα Ιουλίου να ολοκληρωθεί η μία τουλάχιστον συναλλαγή, αυτή του Αστέρα. Διότι στην περίπτωση της Αφάντου θα απαιτηθεί περαιτέρω χρόνος, ειδικά ύστερα από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για τη διαδικασία του έργου ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο ΕΣΧΑΔΑ για την Αφάντου απορρίφθηκε πέρυσι από το ΣτΕ. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2014, αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμη σύμβαση, εξαιτίας αυτών των προβλημάτων. Το ακίνητο καλύπτει έκταση 1.615 στρεμμάτων και έχει χωριστεί σε δύο τμήματα: το βόρειο (γκολφ) 1.359 στρεμμάτων και το νότιο 255 στρεμμάτων.

Το πρώτο παραχωρήθηκε μετά τον σχετικό διαγωνισμό στη M.A. Angeliades Inc. έναντι 26,9 εκατ. και το δεύτερο στην Aegean Sun Investments έναντι 15,2 εκατ.

Στον Αστέρα, αγοραστής με προσφορά 400 εκατ. είναι η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό την AGC Equity Partners, ενώ στο σχήμα συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή