Κοινή εταιρεία Alpha-Aktua για διαχείριση επισφαλειών

Κοινή εταιρεία Alpha-Aktua για διαχείριση επισφαλειών

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λύσεις όπως το «κούρεμα» της οφειλής ή η πώληση του ακινήτου για λογαριασμό του δανειολήπτη θα εφαρμόσει η νέα εταιρεία που θα συστήσει η Alpha Bank σε συνεργασία με την ισπανική Aktua και η οποία θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο δανείων 11 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο θα αποτελείται από στεγαστικά, καταναλωτικά, αλλά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια, που είναι σε καθυστέρηση ενός έτους ή και περισσότερο, θεωρούνται δηλαδή «βαθιά κόκκινα».

Ο σχετικός φάκελος για τη χορήγηση της άδειας στη νέα εταιρεία από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ήδη έτοιμος και η σύστασή της αναμένεται εντός του Ιουνίου. Αν και η συμφωνία των δύο μερών έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό, η υλοποίησή της προϋπέθετε την αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και την πώληση «κόκκινων» δανείων. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει πλέον τον δρόμο για την υλοποίησή της, σηματοδοτώντας το άνοιγμα της αγοράς διαχείρισης προβληματικών χαρτοφυλακίων. Σε φάση αδειοδότησης είναι επίσης η εταιρεία που θα συστήσουν από κοινού Alpha Bank, Eurobank και KKR για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η συνεργασία της Alpha Bank και της Aktua για τα «κόκκινα» δάνεια βασίζεται στη δυνατότητα πιο ενεργητικής διαχείρισης οφειλών που είναι σε βαθιά καθυστέρηση και για τα οποία η τράπεζα έχει ξεκινήσει ήδη νομικές ενέργειες, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στο στάδιο του πλειστηριασμού του ακινήτου. Η δυνατότητα «κουρέματος» της οφειλής μπαίνει επισήμως στην ατζέντα και θα είναι συνάρτηση του υπολοίπου της οφειλής, της αξίας του ακινήτου και της εισοδηματικής κατάστασης του οφειλέτη. Η διαγραφή θα αφορά κυρίως τόκους.

Η νέα εταιρεία θα λειτουργήσει αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας με μεσίτες, μέσω των οποίων θα μπορεί να πουλήσει το προσημειωμένο ακίνητο, διευκολύνοντας τον οφειλέτη στην αναζήτηση αγοραστή. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα αποτελέσματα της συνεργασίας θα αρχίσουν να γίνονται ορατά από τον Οκτώβριο και μετά, στον βαθμό που η εταιρεία διαχείρισης θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες όπως προβλέπονται στον κώδικα της ΤτΕ. Εντός του Ιουνίου αναμένεται άλλωστε η αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων που έχουν να κάνουν με τη φορολογία ακινήτων, όπως ο φόρος μεταβίβασης, το χαρτόσημο κ.ά. Στόχος, η ανακούφιση της φορολογίας για τα ακίνητα που συνδέονται με «κόκκινα» δάνεια, ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους. Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα πρέπει να είναι καθαρό βαρών, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ ή η τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, έτσι ώστε να μπορεί να μεταβιβαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή