Το μεγάλο δίλημμα για την εξυγίανση της Μεβγάλ

Το μεγάλο δίλημμα για την εξυγίανση της Μεβγάλ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες την οποία θα εφαρμόσουν οι περισσότεροι εκ των παλαιών μετόχων της Μεβγάλ, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ ή ανάληψη του μάνατζμεντ της εταιρείας από το fund Bain Capital, με εισροή κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ; Η απάντηση στο δίλημμα αυτό δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται με βάση μόνο τους παραπάνω αριθμούς.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οριστική λύση για το μέλλον της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας δεν έχει δοθεί ακόμη, παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν την 1η Ιουνίου 2016 κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι τράπεζες με τις οποίες οι δύο πλευρές, σημερινοί μέτοχοι Μεβγάλ και Bain Capital, εξακολουθούν να έχουν ξεχωριστές διαπραγματεύσεις. Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου το σχέδιο του fund απορρίφθηκε και επελέγη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ μέσω συμμετοχής σε αυτήν των οικογενειών Χατζάκου και Συμεωνίδη και της Vivartia.

Ανεξαρτήτως της εξέλιξης, αυτό ίσως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το πώς και γιατί ενεπλάκη η Bain Capital στη Μεβγάλ. Το fund (τυπικά πρόκειται για τη Sankaty Advisors, θυγατρική της Bain Capital και την Bartons) ήρθε σε επαφή με τη Μεβγάλ μέσω του κ. Π. Παπαδάκη, επικεφαλής της εταιρείας μέχρι τις αρχές του χρόνου και κατόχου μέχρι πρόσφατα του 43% αυτής. Το fund αρχικά αγόρασε ένα δάνειο της Μεβγάλ ύψους 2,1 εκατ. ευρώ. Προκειμένου να καταβληθεί στη συνέχεια μια μισθοδοσία ύψους 800.000 ευρώ η Bartons χρηματοδότησε τη Μεβγάλ λαμβάνοντας ως εγγύηση τα σήματα της εταιρείας στο εξωτερικό, ένα από τα πλέον σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι όλα τα σήματα της Μεβγάλ έχουν μεταβιβασθεί στη Mevgal UK Ltd., θυγατρική της Μεβγάλ στο Λονδίνο, η οποία συστήθηκε στις 28/3/2015 από τον κ. Παπαδάκη και την Bartons. Το δάνειο αυτό που συνολικά φτάνει τα 2,9 εκατ. ευρώ αποτελεί ίσως και ένα από τα ισχυρότερα «χαρτιά» του fund στο σχέδιό του να διεκδικήσει ρόλο στην επόμενη ημέρα της Μεβγάλ. Ωστόσο, οι μεν παλαιοί μέτοχοι δηλώνουν ότι θα αποπληρώσουν το δάνειο, το δε fund υποστηρίζει ότι δεν «θέλει να τραβήξει την υπόθεση στα άκρα».

Tο σχέδιο του fund…

Το σχέδιο που πρότεινε η Bain Capital για την αναδιάρθρωση της Μεβγάλ, σχέδιο το οποίο απορρίφθηκε από τους μετόχους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα έπρεπε να θέσουν ως εγγύηση το 100% των μετοχών τους, προβλέπει τα εξής: χρηματοδότηση της εταιρείας με δάνειο πενταετούς διάρκειας 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15 εκατ. ευρώ θα διοχετεύονταν στην επιχείρηση ώστε να ισορροπήσουν οι κεφαλαιακές δαπάνες για την ανάπτυξη καθώς και να καλυφθεί η επιστροφή των κεφαλαίων κίνησης και οι οφειλές προς τους εργαζομένους, καθώς και ανάληψη της διαχείρισης. Ας σημειωθεί εδώ ότι οι τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις της Μεβγάλ ανέρχονται σε 54,8 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του factoring) με την εταιρεία να μην έχει καταβάλει τόκους από το 2014, ενώ οι οφειλές προς τους εργαζομένους υπολογίζονται σε 5 εκατ. ευρώ. Το fund θα εισέπραττε «success fees», ποσοστά δηλαδή με βάση την επίτευξη των στόχων για αύξηση πωλήσεων και επιστροφή στην κερδοφορία, ενώ είχε δεσμευθεί για συμφωνίες με ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που θα απέφεραν σημαντικά οφέλη στη Μεβγάλ. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εταιρείας, πάντως, υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλιζόταν η επιστροφή των μετοχών σε αυτούς μετά την έλευση της 5ετίας.

…και των μετόχων

Η συμφωνία εξυγίανσης που έχει προταθεί από τους μετόχους της Μεβγάλ, με πρωτοβουλία κυρίως της οικογένειας Χατζάκου, προβλέπει καταρχάς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ στην οποία θα συμμετέχουν οι οικογένειες Χατζάκου και Συμεωνίδη και η Vivartia, ενώ ο κ. Παπαδάκης αποχώρησε από την εταιρεία με τη Vivartia να εξαγοράζει το μερίδιό του έναντι 4,5 εκατ. ευρώ (στην πραγματικότητα έναντι 700.000 ευρώ καθώς το ποσό συμψηφίστηκε με οφειλή του κ. Παπαδάκη προς την Vivartia ύψους 3,8 εκατ. ευρώ). Η συμφωνία προβλέπει ακόμη περίοδο χάριτος ενός έτους, αλλά όχι «κούρεμα» των οφειλών, με στόχο μέχρι το τέλος της επόμενης πενταετίας η εταιρεία να έχει επιστρέψει σε πωλήσεις 180 εκατ. ευρώ ετησίως έναντι 125,8 εκατ. ευρώ (κύκλος εργασιών του 2014, ενώ το 2015 αναμένεται ότι είχε περαιτέρω πτώση) εκ των οποίων το 40% -από 35% σήμερα- να προέρχεται από εξαγωγές.

Οι νυν μέτοχοι, πάντως, φέρεται να επιθυμούν να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας με την Bain Capital και ίσως στην τακτική γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη διαφανούν οι τελικές προθέσεις και οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της Μεβγάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή