Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής της Πανγαίας

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ είναι ο μεγαλύτερος ενοικιαστής της Πανγαίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχής είναι πλέον η επικοινωνία στελεχών της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ με τη διοίκηση Μαρινόπουλου, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία συγκαταλέγεται στον κατάλογο των πιστωτών της αλυσίδας λιανεμπορίου, έχοντας λαμβάνειν σημαντικά ποσά. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το 7,3% των συνολικών εσόδων της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από μισθώματα προέρχεται από την αλυσίδα Carrefour-Μαρινόπουλου, μέγεθος το οποίο, για το σύνολο της χρήσης 2015, αντιστοιχεί σε 8 εκατ. ευρώ, επί συνολικών εσόδων από ενοίκια της τάξεως των 110,8 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία έχει εισπράξει μικρό μόνο μέρος των συνολικών οφειλών κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, κυρίως δε από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, στο τέλος Ιουνίου του 2015 και μέχρι σήμερα. Μάλιστα, η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στα αποτελέσματα του φετινού πρώτου τριμήνου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από την ενοικίαση μόνο των εμπορικών καταστημάτων της Πανγαίας ΑΕΕΑΠ υποχώρησαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, έναντι εσόδων 12,87 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, όταν η εταιρεία Μαρινόπουλος ήταν ακόμα συνεπής με τις υποχρεώσεις της.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, η Εθνική Πανγαία προχώρησε στην υπογραφή διαδοχικών συμφωνιών για την απόκτηση επτά καταστημάτων της αλυσίδας Carrefour Μαρινόπουλου, καταβάλλοντας συνολικά 96 εκατ. ευρώ. Συνολικά αποκτήθηκαν ακίνητα επιφάνειας 109.000 τ.μ., με συμφωνίες εκμίσθωσης από την αλυσίδα με διάρκεια έως το 2039. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν τυχόν η αλυσίδα «κατεβάσει ρολά», η Πανγαία θα διεκδικήσει δικαστικά τα οφειλόμενα ενοίκια, ενώ θα διεκδικήσει και αποζημίωση για τα έσοδα που θα απολέσει, βάσει των όρων που προβλέπονται στα σχετικά συμβόλαια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πανγαία έχει υπογράψει και προσύμφωνα για την απόκτηση επιπλέον πέντε ακίνητων του Μαρινόπουλου σε Κύπρο και Βουλγαρία. Οπως προκύπτει, η συμφωνία για το ακίνητο στη Βουλγαρία δεν προβλέπεται να προχωρήσει, ενώ στάση αναμονής τηρεί η αλυσίδα για τα ακίνητα στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι η Πανγαία υπέγραψε προσύμφωνο στις 17 Απριλίου του 2015 για την απόκτηση δύο ακινήτων στη Λεμεσό, έναντι τιμήματος 22,1 εκατ. ευρώ, έχοντας καταβάλει ήδη 5 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή. Από τα εν λόγω ακίνητα, το ένα είναι επιφάνειας 11.000 τ.μ. και στεγάζει πολυκατάστημα, ενώ το άλλο είναι κτίριο γραφείων 1.000 τ.μ. Παράλληλα, στις 30 Σεπτεμβρίου η Πανγαία υπέγραψε ένα ακόμα προσύμφωνο για την απόκτηση τριών επιπλέον ακινήτων του Μαρινόπουλου, δύο στη Λεμεσό κι ένα στη Λευκωσία, έναντι συνολικού τιμήματος 28,75 εκατ. ευρώ. Για τα εν λόγω ακίνητα, η προκαταβολή που έχει δώσει η Πανγαία αγγίζει τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Στάση αναμονής

Προς το παρόν, η διοίκηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα τηρεί στάση αναμονής, αναφορικά με την τύχη των εν λόγω προσυμφώνων και κατά πόσον αυτά θα ακυρωθούν ή όχι. Παράλληλα, στον «πάγο» βρίσκεται και η αρχική συμφωνία της Πανγαίας να εισφέρει τουλάχιστον τρία από τα ακίνητα της αλυσίδας Carrefour, που ήδη διαθέτει, στη νέα κοινή εταιρεία που επρόκειτο να συσταθεί μεταξύ του Μαρινόπουλου και του Σκλαβενίτη, όπου θα περιλαμβάνονταν συνολικά 33 καταστήματα Carrefour. Σε κάθε περίπτωση πάντως, φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι η κίνηση της εταιρείας Μαρινόπουλος να υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 έγινε περισσότερο για να κερδίσει χρόνο και να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη άνεση χρόνου την αναδιάρθρωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή