Αμεσα οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ

Αμεσα οι παραιτήσεις της διοίκησης του ΤΧΣ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι η αλλαγή της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και σήμερα, θα δημοσιοποιηθούν και επίσημα οι παραιτήσεις στη διοικητική πυραμίδα του Ταμείου, ενώ ήδη έχουν υποβληθεί ορισμένες.

Ποιοι αντικαθίστανται

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εκτός Ταμείου θα βρεθούν ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής κ. Αναστάσιος Γάγαλης, ενώ ο πρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Γιώργος Μιχελής, φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του για ένα διάστημα. Οι σαρωτικές αλλαγές στο ΤΧΣ ήταν μη αναμενόμενες και προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν χθες τη στήριξή τους στη διοίκηση του ΤΧΣ, σημειώνοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σε δύσκολες συνθήκες.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ζήτημα κομβικής σημασίας και οι πιστωτές φαίνεται ότι επιδιώκουν το ΤΧΣ να αναλάβει ενεργό συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Σημειώνεται ότι λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα –που περιλαμβάνουν εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα και τα δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς αθέτησης– ανέρχονται στα 110 δισ. ευρώ, δηλαδή αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων. Οι θεσμοί επιδιώκουν εδώ και καιρό το ΤΧΣ να αποτελέσει τον καταλύτη μεταξύ των τραπεζών για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την αποφασιστικότερη αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η αναδόμηση της διοίκησης του Tαμείου με στελέχη εξειδικευμένα στον τομέα των αναδιαρθρώσεων και των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας. Σημειώνουν ότι πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να επιταχυνθούν και οι τράπεζες με μεγαλύτερη ευελιξία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ώστε επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας να επιβιώσουν και να περιοριστούν οι απώλειες από προβληματικά δάνεια.

Πέντε σημεία

Πηγές του ΤΧΣ αναφερόμενες στο έργο της σημερινής διοίκησης επισημαίνουν πέντε σημεία: Την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, με περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου και κατ’ επέκτασιν της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού και των φορολογουμένων, σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Σημειώνουν, επίσης, ότι το ΤΧΣ διατηρεί πλήρη δικαιώματα ψήφου στις τράπεζες, καθώς και την προοπτική ανάκτησης μέρους των κεφαλαίων που διατέθηκαν με την ανακεφαλαιοποίηση μέσω της αποπληρωμής των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Δεύτερο, την έγκριση και παρακολούθηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης. Τρίτο, την τροποποίηση του νόμου του Ταμείου ώστε να αντικατοπτρίζονται ο νέος του ρόλος και οι εκτεταμένες εργασίες που απορρέουν από τη νέα Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (FAFA) και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Τέταρτο, την ολοκλήρωση της μελέτης της αξιολόγησης των Δ.Σ. και των Επιτροπών των τραπεζών με σκοπό να εναρμονιστούν με τις διεθνείς πρακτικές και πέμπτο, την ολοκλήρωση της μελέτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχυθεί ο συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων και, εάν χρειαστεί, να γίνει προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης επιμέρους κλάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή