Αγώνας δρόμου τραπεζών – Μαρινόπουλου για τη διάσωση του ομίλου

Αγώνας δρόμου τραπεζών – Μαρινόπουλου για τη διάσωση του ομίλου

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα συνάντηση μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και της πλευράς Μαρινόπουλου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε επίπεδο νομικών συμβούλων, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι επιχειρούν να συμφωνήσουν σε βιώσιμα εναλλακτικά σενάρια για τη διάσωση της αλυσίδας λιανεμπορίου. Της συνάντησης αυτής προηγήθηκε άλλη τη Δευτέρα το βράδυ, με τη συμμετοχή στελεχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, του ομίλου Μαρινόπουλου και του ομίλου Σκλαβενίτη.

Νέες επαφές έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, κυρίως σε επίπεδο ομάδων εργασίας, ενώ ξεκίνησε ο οικονομικός, νομικός και φορολογικός έλεγχος από τη PriceWaterhouseCoopers (due diligence) που αποτελεί και προαπαιτούμενο, το οποίο έχει θέσει ο όμιλος Σκλαβενίτη για να συμμετάσχει σε πιθανό σχέδιο διάσωσης της αλυσίδας Μαρινόπουλος. Η ενημέρωση από και προς όλες τις παραπάνω πλευρές είναι συνεχής και οι ρυθμοί αυτοί αναμένεται όχι μόνον να διατηρηθούν, αλλά και να ενταθούν για ολόκληρο το ορατό επόμενο διάστημα, καθώς επιδίωξη όλων είναι να έχει βρεθεί βιώσιμη και αποδεκτή από όλες τις πλευρές λύση πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση τον πτωχευτικό κώδικα. Ομως τα ανοιχτά ζητήματα είναι πάρα πολλά, ενώ βραχυπρόθεσμα η πρόκληση να παραμείνει ανοιχτό και λειτουργικό το δίκτυο των καταστημάτων του Μαρινόπουλου παραμένει κυρίαρχη.

Ο Σκλαβενίτης, ο μόνος όμιλος που ενεργά επιδιώκει τη συμμετοχή του στις υπό εξέλιξη συζητήσεις, εξετάζοντας θετικά ενδεχόμενη εμπλοκή του, έχει ξεκαθαρίσει πως εκτός από το due diligence, προϋπόθεση για κάθε δικό του επόμενο βήμα είναι η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και του δικτύου καταστημάτων του Μαρινόπουλου.

Ομως για να μπορέσει να συνεχίσει ο ομαλός εφοδιασμός της αλυσίδας χρειάζονται ήδη νέα κεφάλαια κίνησης που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ μηνιαίως. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι «με δεδομένο πως ο ετήσιος τζίρος της αλυσίδας είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ και τα μεικτά περιθώρια κέρδους στον κλάδο λιγοστές ποσοστιαίες μονάδες, οι μηνιαίες χρηματοδοτικές ανάγκες λειτουργίας προσεγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μέρος μόνον μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις ταμειακές ροές που παράγει η λειτουργία της αλυσίδας και η διάθεση των αποθεμάτων». Είναι αυτό το πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση, προκειμένου να αποτραπεί διάβρωση των μεριδίων της στην αγορά και απαξίωση του εμπορικού της σήματος, εξηγούν κύκλοι σε άμεση επαφή με τις εξελίξεις.

Εν τω μεταξύ, η Μαρινόπουλος Εταιρεία Καφέ ΑΕΕ με ανακοίνωσή της διαψεύδει κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν να εξετάζεται σενάριο πώλησης του δικτύου καταστημάτων Starbucks συμφερόντων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή