Αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών για τη Cyta Hellas

Αύξηση εσόδων και μείωση ζημιών για τη Cyta Hellas

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενίσχυση εσόδων και μείωση ζημιών παρουσίασε μέσα στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς η Cyta Hellas. Η εταιρεία, θυγατρική της κυπριακής Cyta, παρουσίασε έσοδα 107,7 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 19% σε σχέση με το 2014. Παράλληλα η εταιρεία εμφάνισε ζημίες προ φόρων ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 15,2 εκατ. ευρώ που ήταν στην αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Κύπρου για την κυπριακή εταιρεία, η θετική πορεία της θυγατρικής στην Ελλάδα οφείλεται κυρίως στην πώληση τηλεπικοινωνιακής χωρητικότητας στη μητρική εταιρεία. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2015, η Cyta Ηellas μεταβίβασε στη μητρική της εταιρεία τηλεπικοινωνιακή χωρητικότητας (IRU) αξίας περίπου 20,7 εκατ. ευρώ με σκοπό την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τη μητρική εταιρεία. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει λάβει ομολογιακό δάνειο 31 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρεία και –σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή– το 2015 δεν αποπληρώθηκαν τόκοι και δόσεις του κεφαλαίου.

Με βάση την προαναφερόμενη πώληση χωρητικότητας, η Cyta Hellas κατέγραψε καθαρό κέρδος ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι η Cyta Hellas στο τέλος του περασμένου έτους είχε 326 χιλ. πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, 29 χιλ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας και περίπου 6 χιλ. πελάτες συνδρομητικής τηλεόρασης (Cytavision). Με εξαίρεση τους πελάτες σταθερής τηλεφωνίας, η εταιρεία εμφανίζεται να μην πετυχαίνει τους στόχους σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση.

Πάντως η μητρική εταιρεία φαίνεται να στηρίζει τη θυγατρική της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι απομείωσε την αξία της κατά 16 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα μάλιστα προχώρησε σε νέα κεφαλαιακή ένεση της θυγατρικής ύψους 1 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική ενίσχυση για το 2016 εκτιμάται σε 5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, η Cyta Hellas θα είναι εξαρτώμενη από τις χρηματοδοτήσεις της μητρικής εταιρείας μέχρι και το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή