3 δισ. περιμένουν άμεσα οι τράπεζες

3 δισ. περιμένουν άμεσα οι τράπεζες

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια 2-3 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν άμεσα στο τραπεζικό σύστημα με την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών. Eπιπλέον, ήδη καταγράφεται σημαντική ενίσχυση καταθέσεων και τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα σημειωθεί αύξηση κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Την περασμένη Δευτέρα οι θεσμοί ενέκριναν τα μέτρα για τη χαλάρωση των capital controls και αμέσως η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε και επίσημα το σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αύριο Πέμπτη από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική δέσμη μέτρων χαλάρωσης των περιορισμών από την επιβολή τους τον Ιούνιο του 2015.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη τραπεζών, εξαιρετικής σημασίας είναι η απόφαση για την εξαίρεση από τους περιορισμούς του νέου χρήματος, δηλαδή κάθε νέα κατάθεση δεν θα υπόκειται στους κεφαλαιακούς ελέγχους. Πρόκειται για μέτρο που οι τράπεζες ζητούν εδώ και καιρό και όπως εκτιμούν θα οδηγήσει άμεσα σε μια αύξηση των καταθέσεων κατά 2-3 δισ. ευρώ από χρήματα που διακινούνται στην αγορά σε καθημερινές συναλλαγές και που οι επιχειρήσεις –λόγω των περιορισμών– απέφευγαν να τα καταθέσουν σε τράπεζες. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι ποσό μέχρι 3 δισ. ευρώ θα επιστρέψει άμεσα στις τράπεζες με την εφαρμογή της εξαίρεσης για το «νέο χρήμα», ωστόσο υπογραμμίζουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να δούμε ουσιαστικές κινήσεις επιστροφής μέρους των περίπου 30 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε θυρίδες και στρώματα. Σημειώνουν ότι τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να επιστρέφουν στο τραπεζικό σύστημα από τις αρχές του 2017 εφόσον ενισχυθεί και παγιωθεί η εμπιστοσύνη, υπάρξει μέχρι το τέλος του 2016 και περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και διαμορφωθούν ισχυρές ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή κρίνεται ως αποφασιστικής σημασίας η επιτάχυνση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Οκτώβριο και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αποτελεί μία από τις πέντε βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η οικονομία να επιστρέψει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης τη διετία 2017 – 2018. Οπως υπογράμμισε, «η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας, αναμένεται να συμβάλει στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών μέσω της διευκόλυνσης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών στις συναλλαγές τους».

Εν τω μεταξύ, αύριο Πέμπτη η ΕΚΤ θα εξετάσει το αίτημα της ΤτΕ για τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και θεωρείται δεδομένη η σχετική έγκριση. Εκτός της εξαίρεσης για το νέο χρήμα, στη δέσμη των μέτρων της ΤτΕ περιλαμβάνονται επίσης: δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15νθήμερο έναντι των 420 ανά εβδομάδα που ισχύει σήμερα, πλήρης απελευθέρωση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων, αύξηση από το 10% στο 30% του ορίου που κάποιος μπορεί να κάνει ανάληψη για χρήματα που καταθέτει στις τράπεζες από το εξωτερικό. Τα χρήματα αυτά σήμερα μπορούν να επανεξαχθούν στο σύνολό τους, αλλά η ανάληψη στο εσωτερικό περιορίζεται στο 10% και το όριο αυτό τριπλασιάζεται στο 30%. Επιπλέον, στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί συγκαταλέγεται η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό, καθώς και ο περιορισμός του κόστους που προκάλεσε για τις επιχειρήσεις η επιβολή των capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή