Ισχυρά αποτελέσματα για τον όμιλο Μυτιληναίου το πρώτο εξάμηνο

Ισχυρά αποτελέσματα για τον όμιλο Μυτιληναίου το πρώτο εξάμηνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάληψη της κατασκευής από τη ΜΕΤΚΑ του πρώτου solar farm στο Ιράν ανακοινώθηκε στο Conference Call της διοίκησης του ομίλου Μυτιληναίος, με αναλυτές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την υλοποίηση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 900ΜW για την οποία έχει υπογράψει MoU η ΜΕΤΚΑ.

Σε σταθερή πορεία παραμένει και η «Αλουμίνιον της Ελλάδος», παρά τις παγκόσμιες αναταράξεις στην αγορά των commodities, χάρις στα προγράμματα περικοπής κόστους Μέλλον και Excellence. Ο κ. Μυτιληναίος, μάλιστα, ενημέρωσε τους αναλυτές ότι σχεδιάζεται και νέο τρίτο πρόγραμμα διατήρησης της ανταγωνιστικότητας για το 2017-2018, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και να επιτυγχάνεται συνεχής έλεγχος του κόστους, στοιχείο καίριο για τη θωράκιση της ΑτΕ.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Μυτιληναίου διαμορφώθηκε στα 635,8 εκατ. ευρώ, έναντι των 636,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, παραμένοντας σε σταθερά υψηλά επίπεδα. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 101,4 εκατ. από 118,7 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 12,4 εκατ., έναντι 32,8 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά με τις επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότητας, ο Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων κατέγραψε κύκλο εργασιών 224,3 εκατ., έναντι 297,7 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 37 εκατ. έναντι 65,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, αντικατοπτρίζουν μια ιδιαίτερη συγκυρία, δεδομένου ότι στο α΄ εξάμηνο του 2015 οι τιμές του αλουμινίου διαμορφώθηκαν σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα πριν υποχωρήσουν σημαντικά στο β΄ εξάμηνο του έτους και στο α΄ τρίμηνο του 2016.

Ο τομέας έργων EPC συνέχισε τη θετική του πορεία, με τη ΜΕΤΚΑ να καταγράφει κύκλο εργασιών 262,6 εκατ. στο α΄ εξάμηνο του 2016, έναντι 257,6 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 38,7 εκατ. από 46,2 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2015.

Ο τομέας της ενέργειας σημείωσε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεγεθών, προσφέροντας σημαντική στήριξη στις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου. Ο κύκλος εργασιών του τομέα διαμορφώθηκε σε 152,5 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2016, έναντι 86 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, σημειώνοντας αύξηση 77,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 27,2 εκατ. έναντι 6,6 εκατ., σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2015.

Η υψηλή αποδοτικότητα, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου, ενισχύει δραστικά την ανταγωνιστικότητα των μονάδων του ομίλου, που κατέγραψαν αύξηση 62,5% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επιτυγχάνοντας μερίδιο 9,7% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 6% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ταυτόχρονα, η Protergia συνεχίζει μεθοδικά να κερδίζει έδαφος στη λιανική αγορά ενέργειας, καταγράφοντας την ισχυρότερη αύξηση μεριδίου αγοράς (+130% από τις αρχές του έτους) έναντι του ανταγωνισμού. Η σταδιακή αποκατάσταση της σταθερότητάς της στην ελληνική οικονομία, η ευθυγράμμιση του πλαισίου λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους μέσω του προγράμματος «Excllence» και η σταθερά αυξανόμενη συνεισφορά του ενεργειακού τομέα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις επίτευξης ισχυρών οικονομικών επιδόσεων για το σύνολο του 2016, εκτιμά η διοίκηση του ομίλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή