Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τις αλλαγές στις τράπεζες

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για τις αλλαγές στις τράπεζες

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία, έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις, μπαίνει το ζήτημα των διοικητικών αλλαγών στις τράπεζες, αλλαγές που αποτελούν προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θέμα ημερών είναι η επιλογή του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ οι αλλαγές στην Εθνική Τράπεζα θα ολοκληρωθούν στα μέσα Οκτωβρίου.

Αντιθέτως, πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στην Attica Bank, καθώς διατυπώνονται σημαντικές ενστάσεις για τους καθηγητές Παναγιώτη Ρουμελιώτη και Γεράσιμο Σαπουντζόγλου, που έχουν προταθεί από τους μετόχους της τράπεζας για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου αντίστοιχα.

Αναλυτικότερα, η Εθνική Τράπεζα την προηγούμενη εβδομάδα δημοσίευσε ανοικτή πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις του προέδρου του Δ.Σ. και των προέδρων των επιτροπών, με προθεσμία μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται ότι το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποψηφίων και θα έχουν επιλεγεί τα νέα πρόσωπα.

Ταχύτερες θα είναι οι εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, που βρίσκεται σε διοικητική αναταραχή από τις αρχές του χρόνου. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζουν για την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών αναφορικά με την επιλογή των νέων προσώπων που θα αναλάβουν τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου και τα οποία θα οδηγήσουν στην επόμενη ημέρα τον όμιλο. Ετσι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποψηφίων και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Είναι βέβαιο ότι το αυστηρό νομικό πλαίσιο για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. των τραπεζών περιορίζει πολύ τις διαθέσιμες επιλογές και δυσκολεύει την ολοκλήρωση των αλλαγών. Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές, η αξιολόγηση πολύ εύκολα εντόπισε τα μέλη των Δ.Σ. που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του νόμου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν νέα μέλη που να διαθέτουν αυτά που απαιτεί ο νόμος. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις για μια πιο διασταλτική ερμηνεία του νόμου, κάτι που φαίνεται ότι αναγνωρίζει και ο SSM.

Αιτιάσεις

Εντονες αιτιάσεις διατυπώνονται για το νέο διοικητικό σχήμα της Attica Bank, καθώς οι κ. Ρουμελιώτης και Σαπουντζόγλου φαίνεται ότι έχουν έντονο πολιτικό αποτύπωμα. Η βασικότερη ένσταση για τον κ. Ρουμελιώτη είναι ότι παρά τη μακρά πορεία του (έχει διατελέσει υπουργός, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ κ.ά.) δεν διαθέτει σημαντική εκτελεστική διοικητική εμπειρία σε τραπεζικό οργανισμό, κάτι που δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορεί να κριθεί «ικανός και κατάλληλος», σύμφωνα με την τραπεζική πρακτική και τις εποπτικές απαιτήσεις, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου από τη Διεύθυνση Εποπτείας της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ρουμελιώτης ήταν μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά την αποχώρησή του στην Πειραιώς τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη θέση του προέδρου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και του χρεώνεται ότι προκάλεσε σοβαρές καθυστερήσεις στην περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΔΑΑ, γεγονός που τον συνέδεσε με τμήμα της κυβέρνησης που αντιδρά στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά τον κ. Σαπουντζόγλου, επίσης διατυπώνονται αιτιάσεις για περιορισμένη διοικητική εμπειρία, με τελευταία ενεργή συμμετοχή του στο Δ.Σ. ως ανεξάρτητο μέλος της Proton Bank του κ. Λαυρεντιάδη, η οποία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και διασπάστηκε σε «καλό» και «κακό» κομμάτι. Είχε διατελέσει γενικός διευθυντής στην Ιονική Τράπεζα την περίοδο 1993-1996.

Σημειώνεται ότι η Attica Bank βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς θα έπρεπε εδώ και μήνες να έχει καλύψει το αδιάθετο ποσό των 70 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου. Σχετικός εποπτικός έλεγχος που διενήργησαν από κοινού η Τράπεζα της Ελλάδος και ο SSM αποκάλυψε πολλές αδυναμίες και προβλήματα και οι επόπτες ζήτησαν εκτεταμένες αλλαγές και άμεση συμμόρφωση, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή