Αναμένεται κρίσιμη παρτίδα για τη Forthnet

Αναμένεται κρίσιμη παρτίδα για τη Forthnet

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πιο κρίσιμη παρτίδα για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet θα παιχτεί τις επόμενες εβδομάδες. Η εταιρεία έχει περιθώριο ενός μήνα, προκειμένου να βρει νέα κεφάλαια και να αποφύγει μια κεφαλαιοποίηση των χρεών της από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, παλιοί ή/και νέοι μέτοχοι καλούνται να ρίξουν νέα κεφάλαια στη Forthnet προκειμένου να την αναζωογονήσουν. Αν αυτό επιτευχθεί, τότε η εταιρεία θα λάβει την ποθητή αναδιάρθρωση του δανεισμού από τις πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες υπάρχουν απαιτητές καταβολές ύψους 200 εκατ. Αν όμως η έκδοση που σχεδιάζεται δεν καλυφθεί, τότε το πιο πιθανό είναι οι πιστώτριες τράπεζες να προχωρήσουν σε κεφαλαιοποίηση των δανείων της επιχείρησης, στο πρότυπο των Altec, Νηρέα και Μαΐλλη.

Την περασμένη Πέμπτη, η Επ. Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο για την έκδοση του μετατρέψιμου, σε μετοχές της εταιρείας, ομολογιακού δανείου (ΜΟΔ). Η εταιρεία καλείται να αντλήσει από παλιούς ή/και νέους μετόχους 100 εκατ., εκ των οποίων τα 70 εκατ. θα αξιοποιηθούν στη μείωση των οφειλών της προς τις τράπεζες, ενώ τα υπόλοιπα 30 εκατ. θα αξιοποιηθούν στην ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης. H εταιρεία έχει περιθώριο μέχρι 21 Οκτωβρίου να ολοκληρώσει την έκδοση.

Προς την κατεύθυνση αυτή πρόσφατα πραγματοποιήθηκε περιοδεία της διοίκησης της Forthnet στο Λονδίνο, προκειμένου να παρουσιάσει την επιχείρηση σε πιθανούς επενδυτές. Η εταιρεία αναζητεί πιθανούς επενδυτές, καθώς οι υφιστάμενοι μέτοχοί της κρατούν κλειστά χαρτιά. Η Wind Hellas, κάτοχος του 33% των μετοχών Forthnet, τον περασμένο Απρίλιο δήλωσε επισήμως ότι ενδιαφέρεται, σε συνεργασία με τη Vodafone (κάτοχος του 6%), για την απόκτηση της Forthnet. Στελέχη της εταιρείας ωστόσο ανεπισήμως εκφράζουν τη θέση ότι η Forthnet ενδιαφέρει μόνο μετά από «κούρεμα» των οφειλών προς τράπεζες. Η τελευταία οφείλει 325 εκατ. στις πιστώτριες τράπεζες, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, όποιος επενδυτής διαθέσει τα 100 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνει παράλληλα υποχρεώσεις ύψους 600 εκατ. Εκτός και αν υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία με τις τράπεζες, κάτι που σήμερα τουλάχιστον δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Κλειστά χαρτιά ωστόσο κρατούν και οι λοιποί μέτοχοι της εταιρείας. Η μαλτέζικη εταιρεία τηλεπικοινωνιών Go, κάτοχος του 22,5% των μετοχών της Forthet, και η Μassar Investments LLC από το Ντουμπάι, επίσης κάτοχος του 22,5% της επιχείρησης. Στην Go, ο έλεγχος της εταιρείας πέρασε στην Τunisie Τelecom και πλέον το τι θα συμβεί από δω και στο εξής, συνιστά απόφαση της κυβέρνησης της Τυνησίας. Από την άλλη πλευρά, η Massar Investements ελέγχεται από τον δισεκατομμυριούχο Αραβα επιχειρηματία Αμπντουλαζίζ Αλ Γκιουνέρ. Για τον τελευταίο, τα 100 εκατ. δεν συνιστούν ιδιαίτερα «βαρύ» ποσό, ωστόσο μέχρι τώρα ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή