Είσοδο στην κινητή τηλεφωνία επιδιώκει η Forthnet

Είσοδο στην κινητή τηλεφωνία επιδιώκει η Forthnet

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις καθυστερήσεις σε μια συμφωνία εισόδου της Forthnet στην κινητή τηλεφωνία θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤ&Τ). Σύμφωνα με καταγγελίες που υπέβαλε η επιχείρηση στην ανεξάρτητη αρχή, η Cosmote, η Vodafone και η Wind Hellas κωλυσιεργούν να έρθουν σε συμφωνία μαζί της προκειμένου η ίδια να καταστεί ιδεατός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (mobile virtual network operator ή MVNO).

Στην πράξη η εταιρεία θέλει να καταστεί μεταπωλητής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, τις οποίες θα αγοράζει στη χονδρική από κάποιο πάροχο κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια θα μεταπωλεί στη λιανική. Μια τέτοια δραστηριότητα μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει στην Ελλάδα μόνον η Cyta Hellas. Η τελευταία πωλεί τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που αποκτά στη χονδρική από τη Vodafone.

Το γεγονός αυτό στελέχη της Vodafone φέρουν ως παράδειγμα για να δείξουν ότι η εταιρεία τους συνεργάζεται στην πράξη με όσους παρόχους πραγματικά το επιθυμούν. Η ίδια διάθεση υπάρχει παραδέχονται και στην περίπτωση της Forthnet, αρκεί οι όροι συνεργασίας να είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές. Oι ίδιοι αναφέρουν ότι η επιχείρηση ξαφνιάστηκε από τις καταγγελίες της Forthnet το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ήταν σε εξέλιξη οι μεταξύ τους συζητήσεις. Προσθέτουν ακόμη ότι η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας έφτασε στην αυλή της Vodafone ζητώντας υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας το 2012, αλλά το 2013 οι συζητήσεις διεκόπησαν με υπαιτιότητα της Forthnet. Η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας επανήλθε το καλοκαίρι του 2015 με νέο αίτημα και οι συζητήσεις συνεχίζονταν μέχρι το καλοκαίρι του 2016, οπότε και ακολούθησε η σχετική καταγγελία στην ΕΕΤ&Τ.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της Wind αναφέρουν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες, που είναι κατά βάση εμπορικές συμφωνίες, δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν. Πέρα από μια συμφωνία εύλογου κέρδους που θα πρέπει να επιτευχθεί και για τις δύο πλευρές, απαιτούνται επιπλέον αποφάσεις π.χ. σε τεχνικό επίπεδο. Η υλοποίηση της συμφωνίας καθιστά αναγκαία τη διασύνδεση των τεχνολογικών πλατφορμών των δύο παρόχων, ώστε να προσφέρονται εύκολα οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, αλλά και χρεώσεων και έκδοσης λογαριασμών. «Είναι μια σύνθετη συμφωνία», παραδέχεται στέλεχος της Wind, προσθέτοντας ότι η συμφωνία συνεργασίας των Vodafone και Cyta Hellas έκλεισε στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα των έξι μηνών, καθώς είχε προηγηθεί η αντίστοιχη συνεργασία των δύο επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Από την πλευρά της ΕΕΤ&Τ, στελέχη της αναφέρουν ότι η ανεξάρτητη αρχή μπορεί να επιβάλει την ενεργοποίηση μιας συμφωνίας ιδεατού παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μέσω μιας μάλλον αργόσυρτης και γραφειοκρατικής διαδικασίας. Στελέχη της Επιτροπής αναφέρουν ότι η ΕΕΤ&Τ θα πρέπει να εξετάσει τα εμπορικά μοντέλα των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων και στο τέλος να προτείνει τις επιβαλλόμενες χρεώσεις. Οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν, αλλά μια τέτοια διαδικασία, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και πολλά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι Vodafone και Wind είναι μέτοχοι της Forthnet.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή