Κρίσιμα 24ωρα για τα δ.σ. των τραπεζών

Κρίσιμα 24ωρα για τα δ.σ. των τραπεζών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες αλλά και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), αλλαγές που περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η Εθνική Τράπεζα έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, το οποίο θα αποφασίσει για τον νέο πρόεδρο της τράπεζας σε αντικατάσταση της Λούκας Κατσέλη.

Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, από τη διεθνή ανοιχτή διαδικασία που διεξήχθη τον περασμένο Αύγουστο έχουν προκριθεί τελικά δύο υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων θα επιλέξει το δ.σ. Πρόκειται για στέλεχος με μακρά εμπειρία στην Τράπεζα της Ελλάδος, εμπορικές τράπεζες αλλά και στο ΤΧΣ καθώς και για Ελληνα του εξωτερικού, με επίσης μακρά εμπειρία. Παράλληλα το δ.σ. της Εθνικής αναμένεται να εξετάσει και την εκλογή νέων ανεξάρτητων μελών.

Χωρίς ορατότητα παραμένει η κατάσταση στην Τράπεζα Πειραιώς για την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, τότε η τράπεζα κινδυνεύει να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, με τις εποπτικές αρχές να αναλαμβάνουν άμεση δράση για την επίλυση της διοικητικής κρίσης. Η τράπεζα βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ είχε προηγηθεί μεγάλο διάστημα εσωτερικής αναταραχής. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία συναίνεσης στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου λόγω ισχυρών αντιθέσεων μεταξύ μετόχων αλλά και στελεχών της τράπεζας.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και οι διεργασίες για την εξεύρεση συναινετικής λύσης, αν και πολλοί αμφιβάλλουν ότι είναι εφικτό να γίνει σε διάστημα λίγων ημερών ό,τι δεν έγινε τους προηγούμενους 10 μήνες. Για τη θέση του προέδρου πάντως υπάρχει συμφωνία, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές συναινούν στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ έχει ολοκληρωθεί από τις αρχές Ιουνίου, ωστόσο η εξεύρεση νέων προσώπων αποδείχθηκε απαιτητική και χρονοβόρος προσπάθεια.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.ά.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ. Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο γαλλικής καταγωγής Ερικ Τουρέ, ο οποίος είναι στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε από το ΤΧΣ η τοποθέτηση του Ράντοβαν Τζελάσιτι, σερβικής καταγωγής, ως νέο μη εκτελεστικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου. Ο κ. Τζελάσιτι είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, ενώ έχει διατελέσει επίσης διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.

Η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στο ΤΧΣ και στις συστημικές τράπεζες αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων στο τραπεζικό σύστημα, με σπουδαιότερες τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που έχουν αναρριχηθεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή