ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αρνητικό το ΤΧΣ στην υποψηφιότητα Θωμόπουλου στην Τράπεζα Πειραιώς

arnitiko-to-tchs-stin-ypopsifiotita-thomopoyloy-stin-trapeza-peiraios-2164979

Αρνητική ήταν η τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την επιλογή του Ανθιμου Θωμόπουλου ως ενός εκ των δύο βασικών υποψηφίων για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης –ξεκίνησε στις 12.30 και ολοκληρώθηκε στις 21.30– της επιτροπής ανάδειξης νέων μελών Δ.Σ. της τράπεζας, ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ υποστήριξε ότι υποψήφιοι θα πρέπει να ήταν οι κ. Χρήστος Παπαδόπουλος και Στέλιος Παπαδόπουλος (του ΟΔΔΗΧ), εισήγηση η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από την επιτροπή της τράπεζας. Οπως έγραψε χθες η «Κ», η επιτροπή αποφάσισε να προτείνει στο Δ.Σ. της τράπεζας ως βασικούς υποψηφίους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τους κ. Ανθιμο Θωμόπουλο και Χρήστο Παπαδόπουλο. Τους υποψηφίους θα εξετάσει το Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και πρόθεση όλων (μετόχων, θεσμικών αρχών) είναι να ολοκληρωθεί η επιλογή του νέου επικεφαλής, τερματίζοντας μια μακρά περίοδος διοικητικής αναταραχής στην τράπεζα.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν θα υπάρξει αντίδραση του ΤΧΣ στην απόρριψη της εισήγησής του, ενδεχόμενο ωστόσο που δεν εμφανίζει πολλές πιθανότητες, δεδομένης της εξέλιξης στην υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40% της Εθνικής και το 26% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς. Το ΤΧΣ διαθέτει έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. και αν η πλειοψηφία των μελών έχει διαφορετική άποψη, είναι δύσκολο να αντιδράσει εκτός αν προχωρήσει στη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενδεχόμενο απίθανο.

Παρά την αντίδραση του Ταμείου, τραπεζικές πηγές αλλά και πηγές της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Χθες, ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικολάου με δήλωσή του τόνισε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου, υπογραμμίζοντας την πλήρη τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης. «Πραγματοποιήσαμε, έτσι, ένα ακόμη βήμα στην πορεία αναδιάρθρωσης της τράπεζας, με γνώμονα τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τα συμφέροντα των μετόχων και των πελατών μας. Δέσμευση και στόχος μας είναι να παραμείνει η τράπεζα βασικός πυλώνας της ελληνικής αγοράς, ενδυναμώνοντας την προοπτική της στο σημερινό περιβάλλον».

Με την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών, η νέα διοίκηση θα μπορέσει απερίσπαστη να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα στοιχεία του εννεαμήνου δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε στο 38,8%, με το υπόλοιπό τους να μειώνεται σημαντικά για 4ο συνεχόμενο 3μηνο. Η ετήσια συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ ο σχηματισμός νέων καθυστερήσεων δανείων ήταν αρνητικός για 3ο συνεχόμενο τρίμηνο, στα -335 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ομίλου, πάντως, τονίζουν ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γενικότερη βελτίωση της οικονομίας.