ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Κομισιόν απέρριψε τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs στην ελληνική αγορά

i-komision-aperripse-ton-kanonismo-leitoyrgias-ton-vlts-stin-elliniki-agora-2167651

Επιστολή στην οποία ζητείται να μην εφαρμοσθεί ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία των παιγνιομηχανών (VLTs) στην Ελλάδα απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιστολή με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2016 εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση, πρώτον, να της κοινοποιήσει το σχέδιο μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς των τυχερών παιγνίων Διαδικτύου και δεύτερον, να «παγώσει» την εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας των τυχερών παιγνίων VLTs, γνωστά ως «φρουτάκια».

Σε ό,τι αφορά την αγορά του διαδικτυακού τζόγου, είναι εμφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στις κοινοτικές αρχές την αναθεώρηση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν το έχει πράξει, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα επί πολλούς μήνες. Σύμφωνα με την επιστολή, η ελληνική κυβέρνηση, από 8 Αυγούστου 2016 έχει υποσχεθεί μία σειρά νομοθετικών διατάξεων για τα διαδικτυακά τυχερά παίγνια, τα οποία θα κοινοποιούνταν στις κοινοτικές αρχές μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Επίσης, μέχρι 30 Οκτωβρίου 2016, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε κοινοποιήσει στις κοινοτικές αρχές το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τα παίγνια που πρόκειται να αδειοδοτηθούν από την ΕΕΕΠ. Τώρα, ο επικεφαλής της διεύθυνσης εκσυγχρονισμού της ενιαίας αγοράς Αυστριακός Χιούμπερτ Γκαμπς, ζητεί την άμεση κοινοποίηση των σχετικών μέτρων.

Για το θέμα των VLTs, ο κ. Γκαμπς αναφέρει ότι ο νέος κανονισμός (225/2 της 25ης Οκτωβρίου 2016) που ενέκρινε η Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), δεν προστατεύει επαρκώς τους παίκτες και την κοινωνία. «Η ελληνική νομοθεσία περί VLTs, έτσι, αναθεωρημένη από την απόφαση 225/2, περιλαμβάνει τροποποιήσεις οι οποίες αποδομούν την πρόοδο που επετεύχθη με τις προηγούμενες αποφάσεις για τα VLTs το 2015, σχετικά με την προστασία των παικτών. Για τον λόγο αυτό,  η απόφαση 225/2 πρέπει να θεωρηθεί εμπόδιο στους στόχους που περιγράφηκαν από τις ελληνικές αρχές στην απάντησή τους στις 20 Μαΐου 2016 και στη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας τζόγου με το δίκαιο της Ε.Ε.», αναφέρεται στην επιστολή, που απευθύνεται στη Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, Ελένη Παπαδοπούλου. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γκαμπς, καλεί τη κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τον νέο κανονισμό.

Η ΕΕΕΠ αντέδρασε αμέσως μετά τη διαρροή της επιστολής, υπερασπιζόμενη το έργο της. Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ο επικαιροποιημένος κανονισμός είναι από τους πιο αυστηρούς και ότι βασίστηκε «στις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, που άπτονται των θεμάτων προώθησης του υπεύθυνου παιχνιδιού, καθώς και στις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές επί των διαδικασιών και του πλαισίου διεξαγωγής τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα». Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, για να συναχθούν ορθά, τεκμηριωμένα και ολοκληρωμένα συμπεράσματα, η ΕΕΕΠ θα παράσχει όλα τα συγκριτικά στοιχεία για τους ισχύοντες κανονισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε. που αποδεικνύουν ότι «ο νέος κανονισμός για τα παιγνιομηχανήματα τύπου VLTs που εκδόθηκε με την υπ’ αριθμ. 225/2/25.10.2016 (Β3528) απόφαση της ΕΕΕΠ συγκαταλέγεται στους πιο αυστηρούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο».