Tο τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank

Tο τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν βρίσκεται το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της Attica Bank, το οποίο έχει αποσταλεί από τη νέα διοίκηση της τράπεζας, και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σχέδιο περιλαμβάνει τη μείωση του ισολογισμού της τράπεζας κατά 22% μέχρι το τέλος του 2019, τη μείωση των συμμετοχών σε θυγατρικές και επενδύσεις, τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και τον επαναπροσανατολισμό της επιχειρηματικής της στρατηγικής.

Στο πλαίσιο των μέτρων αναδιάρθρωσης που θα υλοποιήσει η Attica Bank περιλαμβάνεται η σταδιακή πώληση θυγατρικών εντός του 2017, η πώληση περιουσιακών στοιχείων ύψους 30 εκατ. ευρώ, η μείωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου κατά 19 εκατ. ευρώ, η μείωση διαφόρων άλλων στοιχείων ενεργητικού κατά 35%, η μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 80 εκατ. ευρώ κ.ά.

Κομβικό σημείο του σχεδιασμού αποτελεί η πώληση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ σε στρατηγικό επενδυτή και με τη συναλλαγή η κεφαλαιακή βάση της Attica Bank θα ενισχυθεί κατά 70 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας έτσι το αδιάθετο ποσό της αύξησης κεφαλαίου που έγινε στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η διοίκηση της τράπεζας έχει ολοκληρώσει την απαιτούμενη τεχνική προεργασία, ενώ ισχυρό είναι το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων. Ωστόσο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής αποτελεί η εκκρεμότητα στο θέμα του λογιστικού χειρισμού των ζημιών που θα προκύψουν από τη μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς η σχετική νομοθετική ρύθμιση για τον συμψηφισμό ζημιών από «κόκκινα» δάνεια με μελλοντικούς φόρους δεν έχει ολοκληρωθεί. Παρά την καθυστέρηση υπάρχει αισιοδοξία ότι τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, που αποτελεί κομβικής σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο εκκρεμούν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η νομική κάλυψη στελεχών που θα εμπλακούν σε αναδιαρθρώσεις εταιρειών. Οι τρεις παραπάνω εκκρεμότητες αποτελούν προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οσον αφορά τα δάνεια το σχέδιο προβλέπει, πέραν της μεταβίβασης σε στρατηγικό επενδυτή του χαρτοφυλακίου του 1,045 δισ., την περαιτέρω μείωση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 22% μέχρι το τέλος του 2019, ενώ προβλέπεται και βελτίωση του επιτοκιακού αποτελέσματος μέσω της μείωσης του κόστους από τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τον ακριβό ELA αλλά και τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων. Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος στο 2% του ενεργητικού μέχρι το τέλος του 2019.

Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή βάση, το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου εντός του 2018, ενώ ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET I) θα πρέπει να ξεπερνά το 13%. Η Attica Bank θα προχωρήσει επίσης σε μείωση του αριθμού καταστημάτων, στην κεντροποίηση των υπηρεσιών της, την αναβάθμιση των μηχανισμών ελέγχου του πιστωτικού κινδύνου αλλά και σε σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, προκειμένου να υποστηρίξουν τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό τραπεζικό ίδρυμα.

Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης υπογράμμισε ότι η οργανωτική αναδιάρθρωση της τράπεζας βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο τη δημιουργία ενός ευέλικτου οργανωτικού σχήματος, γεγονός που θα συμβάλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού αναπροσανατολισμού ανακοινώθηκε η συμμετοχή της Attica Bank σε προγράμματα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΤΕΑΝ και άλλων εγχώριων και διεθνών οργανισμών, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες σχετικές δανειοδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή