ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρεις διεκδικητές για την πώληση του 40,5% της Hellenic Seaways

treis-diekdikites-gia-tin-polisi-toy-40-5-tis-hellenic-seaways-2179878

Με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών τη Δευτέρα 20 Μαρτίου προχωρά ο διαγωνισμός της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση του 40,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways (HSW) το οποίο ελέγχει.

Και ενώ μέχρι πρότινος η έκβαση του διαγωνισμού εθεωρείτο στην αγορά σχεδόν «τελειωμένη υπόθεση» υπέρ της θυγατρικής του ομίλου Γκριμάλντι, τις Μινωικές Γραμμές, δύο επιπλέον διεκδικητές εμφανίζονται τώρα ως ισχυρά αουτσάιντερ: Το ένα είναι το επενδυτικό σχήμα Eagle Mind Shipping, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μάριος Ηλιόπουλος και το άλλο φέρεται να είναι η Fortress Group -ή συνδεδεμένο με αυτή σχήμα-, η οποία έχει ήδη επενδεδυμένα συμφέροντα στην έτερη μεγάλη ελληνική ακτοπλοϊκή, την Attica Group.

Πηγές σε επαφή με τη διαδικασία εκτιμούν πως η διαγωνιστική διαδικασία, κατά πάσα βεβαιότητα, θα εξελιχθεί σε σκληρή αναμέτρηση, αφού τόσο οι Μινωικές Γραμμές όσο και η Eagle Mind φέρονται να είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν στην επόμενη κρίσιμη φάση των βελτιωμένων προσφορών, επιχειρώντας να πλειοδοτήσουν. Το ίδιο όμως εκτιμάται από άλλες πηγές πως ενδέχεται να κάνει και η Fortress. Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό που διαμορφώνεται ευνοεί την προσπάθεια της Πειραιώς να πετύχει το υψηλότερο δυνατό τίμημα για τη συμμετοχή της.

Αλλά εάν δεν πλειοδοτήσουν τελικά οι Μινωικές Γραμμές του ομίλου Γκριμάλντι, το ιδιοκτησιακό της Hellenic Seaways θα παραμείνει ανοικτό. Και αυτό διότι οι Μινωικές κατέχουν ήδη το 48,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways. Εάν προκύψει δεύτερος βασικός μέτοχος με το 40,5%, τότε τρία εκτιμάται πως είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα: είτε θα πρέπει ο νέος μέτοχος να αγοράσει και το 48,4% του Γκριμάλντι, είτε να του μεταπωλήσει το 40,5% είτε, τέλος, να συμφωνήσουν να διαχωριστεί η HSW. Μια τέτοια απόφαση διαχωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σχήμα που θα διατηρήσει τα συμβατικά πλοία και ένα άλλο που θα πάρει τα ταχύπλοα ή σε ένα σχήμα που θα κρατήσει την αγορά του Aργοσαρωνικού και σε ένα άλλο που θα κρατήσει το Αιγαίο.

Υπενθυμίζεται πως τον διαγωνισμό διενεργεί για λογαριασμό της Πειραιώς η χρηματοοικονομική σύμβουλός της, η γαλλική επενδυτική τράπεζα, Lazard. Ετσι, τις δεσμευτικές προσφορές της ερχόμενης Δευτέρας και ενδεχόμενες βελτιωμένες που μπορεί να ζητηθούν κατόπιν, θα αξιολογήσει η Lazard και τις αποφάσεις θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς. Υπενθυμίζεται πως η τρέχουσα φάση του διαγωνισμού ξεκίνησε με την κατάθεση ενδεικτικών μη δεσμευτικών προσφορών στις 23 Ιανουαρίου.

Οι Μινωικές Γραμμές που επί πολλά χρόνια συμμετείχαν με 33% περίπου στη Hellenic Seaways, αλλά χωρίς αποφασιστικό λόγο στη διοίκησή της, ξεκίνησαν πέρυσι τον Φεβρουάριο την προσπάθεια να αποκτήσουν τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου με την υποβολή ανοιχτής δημόσιας προσφοράς. Πέτυχαν έτσι να συγκεντρώσουν σταδιακά από μικρομετόχους ένα πρόσθετο 15% των μετοχών, έναντι συνολικού τιμήματος περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ, εξαντλώντας όμως τους διαθέσιμους πρόθυμους πωλητές και απέχοντας κατά 1,5% μόνον από το να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία.