Τις διαδικασίες για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ

Τις διαδικασίες για την πώληση του 5% του ΟΤΕ ξεκινά το ΤΑΙΠΕΔ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ από το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων δημοσιοποίησε την πρόσκληση πρόσληψης συμβούλου για την πώληση της συμμετοχής και όλα δείχνουν ότι ζητείται συμφωνία μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτό είναι το περιθώριο συνεργασίας που παρέχεται στον σύμβουλο, παρόλο που το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης της προθεσμίας.

Είναι η πρώτη προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ η οποία προβλέπει μπόνους επιτυχίας (success fee) για τον σύμβουλο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέγιστη βασική αμοιβή συμβούλου 50 χιλ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και ζητείται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο να ορίζει το μπόνους που επιθυμεί να λάβει σε περίπτωση επιτυχούς πώλησης της συμμετοχής. Μάλιστα η επιπλέον αμοιβή που πρέπει να ορίσει ο ενδιαφερόμενος σύμβουλος μπορεί να είναι διαφορετική στην περίπτωση που η συμμετοχή καταλήξει στην Deutsche Telekom ή σε άλλον τρίτο επενδυτή.

Ορθώς το ΤΑΙΠΕΔ επέλεξε τη συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς θεωρείται απίθανο να υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτους για την απόκτηση του 5% των μετοχών ΟΤΕ. Ενας στρατηγικός επενδυτής είναι απίθανο να ενδιαφερθεί για ένα τόσο μικρό ποσοστό, ενώ ένας θεσμικός επενδυτής προτιμά να αγοράζει από την αγορά. Ως συνέπεια η διάθεση της συμμετοχής του 5% στη γερμανική εταιρεία μοιάζει με μονόδρομο. Επιπλέον το Ταμείο δεν έχει και πολλές εναλλακτικές, καθώς γνωρίζει ότι η Deutsche Telekom παραμένει προσκολλημένη στη συμφωνία του 2008. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τον χαρακτήρα της συνέχισης της αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ του 2008. Σε άλλη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία νομικά εξαναγκάζεται στην υποβολή πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών, κάτι που δεν επιθυμεί – τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2008 προβλέπει δύο τρόπους μείωσης της συμμετοχής του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Πρώτον, μέσω απευθείας πώλησης στην Deutsche Telekom και, δεύτερον, μέσω διαγωνισμού, προκειμένου να επιτευχθεί πιθανώς υψηλότερο τίμημα για το ελληνικό Δημόσιο. Στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, η Deutsche Telekom διατηρεί το δικαίωμα της πρώτης άρνησης.

Στην πρώτη περίπτωση, η γερμανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών καλείται ν’ αποκτήσει απευθείας τις (περίπου 25 εκατομμύρια) μετοχές ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ, με τιμή ίση με τον μέσο όρο της τιμής κλεισίματος των τελευταίων είκοσι συνεδριάσεων στο Χ.Α. Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο υλοποίησης. Στη δεύτερη περίπτωση, το ΤΑΙΠΕΔ μέσω διαγωνισμού επιλέγει τον πλειοδότη, την προσφορά του οποίου καλείται να καλύψει η Deutsche Telekom. Στην περίπτωση που η γερμανική εταιρεία προσφέρει το ίδιο τίμημα, αποκτά τις μετοχές, ενώ σε άλλη περίπτωση τις λαμβάνει ο πλειοδότης τρίτος επενδυτής. Αυτή η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα, αλλά θεωρείται απίθανο να λάβει χώρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2011 διατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το 10% των μετοχών ΟΤΕ αντί περίπου 392 εκατ. ευρώ. Η τιμή πώλησης της κάθε μετοχής ανήλθε σε περίπου 8 ευρώ, ενώ σήμερα η τιμή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. κυμαίνεται κοντά στα 9 ευρώ. Ως συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση πρέπει να αναμένουν ένα τίμημα λίγο μεγαλύτερο από 200 εκατ. ευρώ.

Η διάθεση του 5% των μετοχών ΟΤΕ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ θα μειώσει τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο 5%, εκ των οποίων το 1% ανήκει άμεσα σε αυτό και το 4% έμμεσα μέσω του ΙΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή