Tη Μ. Τετάρτη η παράδοση των 14 αεροδρομίων στη Fraport

Tη Μ. Τετάρτη η παράδοση των 14 αεροδρομίων στη Fraport

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη και εφόσον όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην παραχωρησιούχο Fraport Greece. Η εταιρεία θα αναλάβει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξή τους για τα επόμενα 40 χρόνια. Το επιτελείο της Fraport Greece, το προσωπικό της και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών που έχει προσλάβει, όπως και οι κρατικές υπηρεσίες υποστήριξης, βρίσκονται ήδη σε πλήρη ετοιμότητα. Την επιχείρηση θα συντονίσουν η διοίκηση και οι επικεφαλής λειτουργιών της Fraport Greece από το υπερσύγχρονο «command center», που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στα κεντρικά γραφεία της στην Καλογρέζα.

Λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας, που διενεργείται σε 14 διαφορετικά σημεία της χώρας ταυτοχρόνως και αποκαλείται «έναρξη της παραχώρησης» ή CCD (Concession Commencement Date), δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση κατά μία ή δύο ημέρες, εκτιμούν κύκλοι με γνώση του εγχειρήματος. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Fraport Greece είναι να αναλάβει πλήρως τα αεροδρόμια άμεσα. Η πρόκληση είναι μεγάλη από μόνη της, αλλά καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη εξαιτίας της σταδιακής αύξησης της επιβατικής κίνησης λόγω των εορτών του Πάσχα. Πάντως, από την παραχωρησιούχο δηλώνουν πανέτοιμοι και με πλάνα αντιμετώπισης οιουδήποτε προβλέψιμου ενδεχομένου ανακύψει.

Η παράδοση τυπικά διενεργείται με την υπογραφή πρωτοκόλλου παραλαβής σε κάθε ένα από τα αεροδρόμια, που περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή όσων περνούν στη διαχείριση της Fraport Greece. Ταυτόχρονα θα γίνει η καταβολή του εφάπαξ τιμήματος 1,23 δισ. ευρώ. Εφόσον όλα γίνουν με βάση τον προγραμματισμό «οι επισκέπτες και επιβάτες που θα βρίσκονται στα αεροδρόμια δεν θα καταλάβουν τίποτα», αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν 3 πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα) και 11 στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος). Οι αερολιμενάρχες τους καθώς και το υπάρχον προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που θα παραμείνει, όπως αυτό που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, θα έχουν δικά τους γραφεία, ανεξάρτητα από αυτά της πραχωρησιούχου, ενώ ορισμένοι εξ αυτών θα αναλάβουν να στελεχώσουν και τη νέα εποπτεύουσα Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ).

Αμέσως μετά τις πρώτες ημέρες ανάληψης της διαχείρισης από τη Fraport και πάντως εντός του μήνα, έχουν προγραμματιστεί εκτενείς παρεμβάσεις σε όλα τα αεροδρόμια, οι οποίες αφορούν γενικό καθαρισμό, βάψιμο των εγκαταστάσεων και ανακαίνιση των χώρων υγιεινής. Τα έργα αναβάθμισης των υποδομών που θα εκτελέσει η Intrakat θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι. Το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport Greece για τους 48 πρώτους μήνες της παραχώρησης είναι 400 εκατ. Απ’ αυτά, τα 95 εκατ. αφορούν το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.

Τα έργα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή 5 νέων τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω και Μυτιλήνης, αύξηση του συνολικού μεγέθους των 14 terminals σε 300.000 τετραγωνικά, αύξηση των σημείων check in από 213 σε 297, των σημείων ελέγχου ασφαλείας από 44 σε 84, των πυλών από 103 σε 147 και των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150. Επιπλέον θα προχωρήσει η ριζική ανανέωση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης του καθενός αεροδρομίου.

Η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων αυτών, έχει ήδη προχωρήσει από καιρό στις προσλήψεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα στελεχώσει, όπως και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών τους. Παράλληλα, έχουν επιλεγεί και υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις εταιρειών φύλαξης, συντήρησης και καθαρισμού των αεροδρομίων, ενώ όλες οι εμπορικές παραχωρήσεις και μισθώσεις (καταστήματα κ.λπ.) έχουν ήδη συμφωνηθεί και συμβολαιοποιηθεί με τους ενοίκους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή