Μείωση πωλήσεων 4,8% για τη ΦΑΓΕ το πρώτο τρίμηνο

Μείωση πωλήσεων 4,8% για τη ΦΑΓΕ το πρώτο τρίμηνο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μείωση πωλήσεων εντός και εκτός Ελλάδος έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του 2017 για τη ΦΑΓΕ, εξέλιξη που επέδρασε αρνητικά και στην κερδοφορία της εταιρείας. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση για τις πωλήσεις της ΦΑΓΕ ήταν η Ιταλία, μια αγορά που πλέον αναπτύσσει σταθερά εξαιρετική δυναμική σε ό,τι αφορά το γιαούρτι ελληνικού τύπου και γι’ αυτό αποτελεί ευκαιρία και για άλλες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η ΦΑΓΕ παραμένει κατ’ εξοχήν εξωστρεφής εταιρεία, καθώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 το 86,2% των πωλήσεών της πραγματοποιήθηκε εκτός Ελλάδος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το α΄ τρίμηνο του 2016 ήταν 84,3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία, οι πωλήσεις της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν σε 157,4 εκατ. δολάρια, καταγράφοντας μείωση 4,8% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2016. Από αυτά, τα 103,09 εκατ. δολάρια αφορούν πωλήσεις που πραγματοποιούνται από τις ΗΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα 54,3 εκατ. δολάρια είναι οι πωλήσεις των προϊόντων που παράγονται στις εγκαταστάσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα.

Ο όγκος πωλήσεων το ίδιο διάστημα υποχώρησε συνολικά κατά 10,8%, ενώ στις επιμέρους αγορές μειώθηκε κατά 4,8% στις ΗΠΑ, κατά 8,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατά 39,3% στην Ελλάδα. Αύξηση, αντιθέτως, κατέγραψε ο όγκος πωλήσεων στην Ιταλία, κατά 11,6% σε ετήσια βάση. Η μεγάλη υποχώρηση του όγκου πωλήσεων στην Ελλάδα αποδίδεται από την εταιρεία στη διακοπή παραγωγής και διάθεσης προϊόντων γάλακτος από τις 31 Μαΐου 2016, στην παύση της τροφοδοσίας ασυνεπών πελατών, καθώς και στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ διαμορφώθηκαν σε 78,2 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 6,1% σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2016, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του γάλακτος κατά 13,4% στις ΗΠΑ και κατά 9,3% στην Ελλάδα. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 24,3 εκατ. δολάρια, μειωμένα κατά 24,8%, τα κέρδη προ φόρων σε 19,3 εκατ. δολάρια (έναντι 19,9 εκατ. δολαρίων πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 13,7 εκατ. δολάρια από 14,4 εκατ. δολάρια το α΄ τρίμηνο του 2016.

Εάν ληφθούν υπόψη μόνο οι συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εάν δηλαδή δεν συνυπολογισθούν οι απώλειες από τη διακοπή παραγωγής και εμπορίας προϊόντων γάλακτος), οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ το α΄ τρίμηνο του 2017 καταγράφουν μείωση 2,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Από την οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ, εξάλλου, προκύπτει ότι πούλησε προς 1.495 δολάρια μηχανολογικό εξοπλισμό από το εργοστάσιό της στο Αμύνταιο, τη λειτουργία του οποίου έχει διακόψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή