Ενστάσεις Πιτσιόρλα για τη συμφωνία ΔΕΗ – CMEC

Ενστάσεις Πιτσιόρλα για τη συμφωνία ΔΕΗ – CMEC

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό πλήρη αμφισβήτηση τέθηκε χθες η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία CMEC για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «Μελίτη ΙΙ» στη Φλώρινα. Η νέα αμφισβήτηση της συμφωνίας προήλθε από τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, λίγο μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα.

Ερωτηθείς χθες ο κ. Πιτσιόρλας στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, πρώτον για τον λόγο που δεν έγινε συνάντηση με τη CMEC και δεύτερον για το εάν συμμερίζεται την πρόταση του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μ. Παναγιωτάκη για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες στη δημιουργία μονάδων απάντησε χαρακτηριστικά: «Η αναβάθμιση και η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να γίνει με απευθείας διαδικασίες. Η σωστή διαδικασία είναι ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός». Η πρώτη αποδόμηση της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC έγινε από τον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη στις αρχές Απριλίου, όταν αμφισβήτησε τη σύμβαση παραχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, χωρίς την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει η συμφωνία της ΔΕΗ με την κινεζική εταιρεία. Τα όσα δήλωσε χθες ο κ. Πιτσιόρλας, ο οποίος στην ουσία έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των επαφών με τις κινεζικές επιχειρήσεις, δείχνουν ουσιαστικά ότι το «πάγωμα» της συμφωνίας ΔΕΗ – CMEC αποτελεί κυβερνητική «γραμμή» και επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα συμβεί με τη συμφωνία ΔΕΗ – CMEC, το κινεζικό ενδιαφέρον παραμένει έντονο συνολικά για τον τομέα της ενέργειας. Προτάσεις φέρεται για παράδειγμα να υπάρχουν για τη χρηματοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών και την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τις λιγνιτικές μονάδες, καθώς και για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Στην ουσία η Ελλάδα διεκδικεί μερίδιο από την επενδυτική στρατηγική της Κίνας «One Belt One Road» ύψους 40 δισ. δολ. και αναμενόμενων εμπορικών συναλλαγών 3 τρισ. δολ.

Στο πλαίσιο των επαφών που είχε η κυβερνητική αποστολή στην Κίνα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τις ακόλουθες κινεζικές επιχειρήσεις: τις κατασκευαστικές China Railway Construction Engineering Group και China State Construction Engineering, τις τουριστικές – real estate Dalian Wanda, Country Garden Holdings, Beijing Urban Construction Group, HNA, Zhong Fu Tian Di Group και Riverside Group, τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς Industrial and Commercial Bank of China, China Development Bank και Everbright Financial Investment Holding, καθώς και τις China Aluminum International Engineering, New Hope Group, τον οργανισμό προτυποποίησης SAC και τέλος το Silk Road Chamber of International Commerce.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή