Οι στόχοι της Πειραιώς με ορίζοντα το 2020

Οι στόχοι της Πειραιώς με ορίζοντα το 2020

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση της Τράπεζας Πειραιώς στη μετά κρίση εποχή παρουσίασε χθες, σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2020, Agenda 2020, προβλέπει τον υπερδιπλασιασμό των εκταμιεύσεων νέων δανείων, τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, τον μηδενισμό της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), την ενίσχυση των προϊόντων τραπεζικής λιανικής, τη διατήρηση της ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων για τους μετόχους.

Οπως τόνισε ο κ. Μεγάλου, η επίτευξη σταθερής και διατηρήσιμης κερδοφορίας αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο. Σε ό,τι αφορά την εγχώρια οικονομία εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την από εδώ και πέρα πορεία της χώρας, ενώ υπογράμμισε ότι η Πειραιώς θα επιτύχει τους στόχους της ακόμα και σε ένα πιο συντηρητικό μακροοικονομικό σενάριο (+0,7% για φέτος, +1,7% για το 2018, +1,9% για το 2019 και +2,3% για το 2020). Αναλυτικότερα, η Πειραιώς με ορίζοντα το 2020 στοχεύει:

• Σε εκταμιεύσεις νέων δανείων ύψους 4 δισ. ευρώ το 2018 και άνω των 5 δισ. ευρώ απο το 2019 και μετά (έναντι περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016),

• Στον μηδενισμό της εξάρτησης από τον ELA από τα επίπεδα των 11 δισ. ευρώ σήμερα (Δεκ. 2016). Ο μηδενισμός του ELA θα της αποφέρει ετήσιο όφελος 110 εκατ. ευρώ.

• Στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από 24,4 δισ. ευρώ (2016) σε κάτω των 10 δισ. ευρώ το 2020 και αντίστοιχη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από 34,4 δισ. ευρώ σε κάτω των 20 δισ. ευρώ.

• Στη μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα από 57% (2016) σε κάτω του 45% μέσω του περαιτέρω εξορθολογισμού του δικτύου καταστημάτων, τη μείωση του χειρόγραφου φόρτου εργασίας, ενίσχυση των αυτοματοποιημένων διαδικασιών, μείωση προσωπικού κ.ά.

• Στην ενίσχυση των προϊόντων μεγαλύτερης δανειακής απόδοσης (μικρές επιχειρήσεις, καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες) από 5% σήμερα σε περίπου 20%.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς στο εξής θα παρουσιάζει ξεχωριστά τις επιδόσεις των κύριων τραπεζικών εργασιών και τις επιδόσεις των μη κύριων εργασιών (προβληματικών δανείων, διεθνείς δραστηριότητες και διακοπτόμενες δραστηριότητες) που θα περιλαμβάνονται στο Piraeus Legacy Unit (PLU). Στο «καλό» κομμάτι περιλαμβάνεται σταθμισμένο ενεργητικό 28,4 δισ. ευρώ και δάνεια πελατών (μετά από προβλέψεις) 26,1 δισ. και καταθέσεις 37,7 δισ.

Η δραστική απομόχλευση του PLU, το ενεργητικό του οποίου έπειτα από προβλέψεις ανέρχεται σε 24,7 δισ., μέσω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων και ανάκτησης – θεραπείας μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί κεντρικό σημείο του σχεδιασμού.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες με ενεργητικό 3,3 δισ. θα πωληθούν πριν από το 2020, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Στις διακοπτόμενες δραστηριότητες περιλαμβάνονται οι συμμετοχές σε: Avis, Ερρίκος Ντυνάν, Helenic Seaways, «Αττική Οδό», «Αστακό», «Νηρέα», «Σελόντα», «Κτήμα Μέρλιν», συνολικού ενεργητικού επίσης 3,3 δισ. ευρώ. Το τμήμα των προβληματικών δανείων ανέρχεται σε 18,1 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στη διαχείριση του Recovery Banking Unit και τα οποία θα μειωθούν σταδιακά, είτε περνώντας εκ νέου στον πυλώνα της «καλής» Πειραιώς ως εξυπηρετούμενα είτε μέσω πωλήσεων και ρευστοποιήσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις δυνατότητες αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και την καλύτερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αδειοδοτηθούν 7 ακόμα εταιρείες. Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος και για το stress test του 2018, υπογραμμίζοντας την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή