Μια τουριστική επένδυση (ξανα)ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή για το fast track

Μια τουριστική επένδυση (ξανα)ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή για το fast track

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απόφαση για μία μόνο επένδυση, η οποία μάλιστα είχε ενταχθεί από πέρυσι στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, το λεγόμενο fast track έλαβε τελικά χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι φάκελοι και για τουλάχιστον άλλες τέσσερις στρατηγικές επενδύσεις είναι έτοιμοι και αναμένεται να εγκριθούν σε επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η ΔΕΣΕ που συνεδρίασε χθες υπό τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενέκρινε ομόφωνα κατόπιν αξιολόγησης και εισήγησης από την Enterprise Greece, την ένταξη στη διαδικασία των στρατηγικών επενδύσεων μιας άμεσης ξένης επένδυσης ύψους 408 εκατ. ευρώ στον τομέα του τουρισμού.

Αν και στην επίσημη ανακοίνωση δεν αναφέρεται, πρόκειται για την επένδυση που πραγματοποιεί η κοινοπραξία «Mirum Hellas», ρωσικών συμφερόντων, στην Ελούντα της Κρήτης με την ονομασία «Elounda Hills».

Η συγκεκριμένη επένδυση είχε αρχικά εγκριθεί από τη ΔΕΣΕ με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Σεπτεμβρίου 2016. Λόγω αλλαγών και κυρίως προσθηκών που έχουν επέλθει στο επενδυτικό σχέδιο, αυτό θα έπρεπε να εγκριθεί εκ νέου από τη ΔΕΣΕ.

Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει δημιουργία και λειτουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν ξενοδοχειακά συγκροτήματα, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, σπα, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, καθώς και τη δημιουργία παραθεριστικής κατοικίας στον Δήμο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 408,49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50,4 εκατ. αφορούν την αγορά γης και έχουν καταβληθεί, ενώ τα υπόλοιπα 358,09 αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας του, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 763 νέες θέσεις εργασίας οκτάμηνης απασχόλησης.

Παράλληλα, ο επενδυτής έχει δεσμευθεί να παράσχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες και πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, καθώς και αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Στην επόμενη συνεδρίαση της ΔΕΣΕ αναμένεται να συζητηθεί η υπαγωγή στο fast track τεσσάρων επενδύσεων συνολικού ύψους 464,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή