Σε θεσμούς και ΣτΕ προσφεύγει η απερχόμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ

Σε θεσμούς και ΣτΕ προσφεύγει η απερχόμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η σύγκρουση κυβέρνηση και παλαιάς διοίκησης του ΟΑΣΘ. Χθες έγινε η αλλαγή φρουράς εν μέσω αντεγκλήσεων, ενώ σήμερα αναμένεται η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτησης ακύρωσης του νόμου 4482/2017, με τον οποίο κρατικοποιήθηκε η επιχείρηση, ως αντισυνταγματικού. Παράλληλα η απερχόμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ προσέφυγε και στους θεσμούς, ζητώντας να εξετάσουν κατά πόσον το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΟΑΣΘ είναι σύννομο με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπάρξει και προσφυγή στα όργανα της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις νομικές προσφυγές, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, σε δηλώσεις του προς την «Κ», ανέφερε ότι δεν θα αργήσουν να εκδηλωθούν. Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι νομικοί εκπρόσωποι της προηγούμενης διοίκησης του οργανισμού ήδη εξασφάλισαν εισαγγελική εντολή προκειμένου να μπορούν να αντλούν οποιαδήποτε έγγραφα από τον οργανισμό. Ο κ. Στεφανίδης έκανε λόγο για εκπαραθύρωση της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης του ΟΑΣΘ, η οποία δεν έχει πλέον πρόσβαση στις διοικητικές υπηρεσίες του οργανισμού. Επίσης εξέφρασε φόβους για πιθανή αλλοίωση του περιεχομένου των εγγράφων, ενώ επιπλέον ζήτησε να έχουν πρόσβαση τα μέλη της απερχόμενης διοικήσεως στο «σύνολο του αρχείου σε αντίγραφο προκειμένου να αντιμετωπίζουμε τυχόν (ποινικής ή πειθαρχικής φύσεως) απόδοση κατηγοριών σε βάρος μας και υπερασπισθούμε προσηκόντως τα δικαιώματά μας».

Από την άλλη πλευρά, η επιστολή προς τους θεσμούς απεστάλη από την παλαιά διοίκηση του ΟΑΣΘ λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του ν. 4482/2017. Φέρει ημερομηνία 31/7/2017 και απεστάλη προς το ΔΝΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ που την υπογράφει, επιμένει στο γεγονός ότι η ψήφιση του ν. 4482/2017 είναι αντισυνταγματική, καθώς συντελέστηκε χωρίς την κατάλληλη συνοδευτική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Η έκθεση που επισυνάπτεται στην επιστολή προς τους θεσμούς, σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, περιορίζει τις δαπάνες του νέου ΟΑΣΘ στην καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου ύψους 6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, η κυβέρνηση απέκρυψε από την έκθεση την επικείμενη δαπάνη αγοράς 100 λεωφορείων, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο νέος νόμος δεν περιλαμβάνει ανώτατο όριο προσλήψεων.

Η απερχόμενη διοίκηση προαναγγέλλει στους θεσμούς την προσφυγή της στο ΣτΕ και σημειώνει ότι εάν η προσφυγή του ΟΑΣΘ στο ΣτΕ δικαιωθεί, «λόγω της κατάφωρης αντισυνταγματικότητας του νόμου αυτού, η ζημία για το κράτος θα είναι πολλαπλάσια λόγω των αποζημιώσεων, τις οποίες θα υποχρεωθεί να δώσει το κράτος».

Η πρώην διοίκηση του ΟΑΣΘ ετοιμάζεται να αποστείλει επιστολές και στις Γ.Δ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανταγωνισμού και Εσωτερικής Αγοράς. Στόχος της είναι να καταγγείλει την παράνομη λειτουργία της ΟΣΕΘ και την παραβίαση των κανόνων που συντελέστηκε στην παλιά ΟΑΣΘ.

Χθες, με αντεγκλήσεις έγινε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του ΟΑΣΘ. Ο νέος πρόεδρος του οργανισμού Στέλιος Παππάς εξέφρασε, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων, δυσαρέσκεια για τον κ. Στεφανίδη, από τον οποίο ζήτησε να αποχωρήσει αφού είχε παραδώσει. Προηγουμένως, ο κ. Παππάς, σε επιθετικό τόνο, ζήτησε τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στον ΟΑΣΘ, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Στεφανίδη, ο οποίος απάντησε πως δεν είχε καν ενημερωθεί για την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Σημείωσε δε, πως όλα τα στοιχεία που θέλει η νέα διοίκηση υπάρχουν και θα τα λάβει. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε, επειδή ακριβώς εσείς δεν είστε έτοιμοι να παραδώσετε», είπε ο κ. Παππάς, απευθυνόμενος προς τον κ. Στεφανίδη, προσθέτοντας πως μπορεί να αποχωρήσει, αφού έχει ήδη παραδώσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT