Κόντρα για διαγωνισμούς δικτύων φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

Κόντρα για διαγωνισμούς δικτύων φυσικού αερίου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβατή με την υφιστάμενη κοινοτική και εθνική νομοθεσία είναι η διαδικασία ανάθεσης έργων που ακολουθεί η Εταιρεία Δικτύων Αερίου ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας). Την απάντηση αυτή έδωσε χθες η διοίκηση της Εταιρείας Δικτύων Αερίου ΘΕΣΣ (Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας), επιχειρώντας να αντικρούσει τις καταγγελίες εργοληπτών της Θεσσαλίας, σύμφωνα με τις οποίες πραγματοποιούνται «απευθείας αναθέσεις διαγωνισμών» σε συγκεκριμένες τεχνικές εταιρείες, φίλα προσκείμενες προς τη διοίκηση και το κυβερνών κόμμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώνυμη επιστολή που εστάλη τόσο στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, όσο και σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και το Ελεγκτικό Συνέδριο, η «Ομάδα Εργοληπτών Θεσσαλίας», όπως αυτοαποκαλείται, επιχειρηματολογεί ότι οι αναθέσεις όλων των έργων κατασκευής και συντήρησης των δικτύων φυσικού αερίου πραγματοποιούνται ουσιαστικά μέσω «μαϊμού διαγωνισμών πολλών εκατομμυρίων ευρώ», καθώς τα έργα αναλαμβάνουν κατά κανόνα δύο εταιρείες, η «Αφοί Σούρλα Α.Ε.» για την περιοχή της Θεσσαλίας και η Edil Hellas του κ. Μιχάλη Λαμπρόπουλου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Σε δηλώσεις του στην «Κ», ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, αναφέρει ότι οι εν λόγω εταιρείες ναι μεν έχουν αναλάβει πολλά έργα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν δώσει και τις καλύτερες τιμές, με αποτέλεσμα να επικρατούν των υπολοίπων. Σημειώνει δε ότι στον τελευταίο διαγωνισμό, στον οποίο αναφέρεται η επιστολή, συμμετείχαν συνολικά επτά σχήματα και όχι δύο εταιρείες.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εταιρεία ακολουθεί το ίδιο Σύστημα Προεπιλογής Εργοληπτικών Επιχειρήσεων τα τελευταία εννιά χρόνια. Επί της ουσίας, η εταιρεία διαθέτει μια λίστα δέκα προεπιλεγμένων εταιρειών, η οποία ανανεώνεται σε ετήσια βάση και περιλαμβάνει σχήματα με συγκεκριμένη οικονομική και τεχνική επάρκεια για έργα φυσικού αερίου. Πέραν των εταιρειών που προαναφέρθηκαν, στη σχετική λίστα συμμετέχουν επίσης εταιρείες όπως J&P Αβαξ, Intrakat, Ακτωρ, Δομοτεχνική, Γαντζούλας, ΕΡΓΩ ΑΤΕ, ΚΑΝΤΙΑ Εργα και Multigas.

Οπως τονίζει ο κ. Μπακούρας, «η εν λόγω διαδικασία είναι συμβατή με τις κοινοτικές οδηγίες 2014/24 και 2014/25, αναφορικά με τη διαφάνεια, ενώ οι προκηρύξεις των διαγωνισμών έχουν αναρτηθεί έγκαιρα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, καθιστώντας τους εν λόγω διαγωνισμούς προσβάσιμους σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα που διαθέτει τα κατάλληλα προσόντα». Κατά τον ίδιο, ο επίσημος Σύλλογος Εργοληπτών Θεσσαλίας δεν έχει καμία ενημέρωση για τα καταγγελλόμενα.

Αναφορικά με τις καταγγελίες, ότι από τη μη ορθή διεξαγωγή των διαγωνισμών προκύπτουν και απώλειες εκπτώσεων, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο, ο κ. Μπακούρας τονίζει ότι η μέση έκπτωση δεν ξεπερνά το 2%, κάτι που συνέβαινε καθόλη τη διάρκεια των τελευταίων εννιά ετών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές με τις οποίες κατακυρώθηκαν οι διαγωνισμοί των έργων κατασκευής δικτύων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, είναι οι χαμηλότερες σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή