Ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διανομή Τύπου

Ερώτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη διανομή Τύπου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προλάβει την κατάχρηση υπερδεσπόζουσας θέσης από το πρακτορείο «Αργος», το οποίο μετά την κατάρρευση του πρακτορείου «Ευρώπη» μονοπωλεί εκ των πραγμάτων τη διανομή Τύπου, επιχειρεί η κυβέρνηση. Χθες οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου και Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Ν. Παππάς ζήτησαν με επιστολή τους προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού να γνωμοδοτήσει σχετικά με το επίπεδο λειτουργίας του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά διανομής Τύπου, όταν αυτή μονοπωλείται από μία επιχείρηση, η οποία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση των δύο υπουργείων, ελέγχεται από εκδότες που κατέχουν σημαντικό μερίδιο στην αγορά των εντύπων.

Αν και ο νόμος 3908/2011 και συγκεκριμένα το άρθρο 23, παράγραφος 1 παρέχει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομίας ή σε άλλον υπουργό να ζητήσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η κίνηση της κυβέρνησης αναμφίβολα εντάσσεται και στο πλαίσιο των κάθε άλλο παρά καλών σχέσεων που διατηρεί με τον επιχειρηματία κ. Β. Μαρινάκη, που κατέχει ποσοστό περίπου 65% στο πρακτορείο «Αργος». Σε αυτό συνηγορεί, άλλωστε, η επισήμανση ειδικών επί θεμάτων ανταγωνισμού, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», ότι έτσι κι αλλιώς οι επιχειρήσεις που είτε λόγω της οργανικής τους ανάπτυξης είτε λόγω εξωγενών παραγόντων (όπως είναι η πτώχευση του μοναδικού ανταγωνιστή) υπόκεινται σε αυξημένο έλεγχο. Με άλλα λόγια, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη γνωμοδότηση προκειμένου να ελέγχονται οι μονοπωλητές για το εάν κάνουν διακρίσεις προς τους πελάτες τους, εάν αρνούνται τη διανομή των εντύπων ή εάν για παράδειγμα επιβάλλουν διαφορετικές τιμές. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν επέλεξε την πιο «σκληρή» γραμμή –σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον–, να ζητήσει δηλαδή τη λεγόμενη κανονιστική παρέμβαση κατά το άρθρο 11 του νόμου 3908/2011. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ύστερα από εξέταση των συνθηκών ανταγωνισμού και δημόσια διαβούλευση, επιβάλλει και συγκεκριμένα μέτρα για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού. Οι δύο υπουργοί, πάντως, ζητούν από την Αρχή να τους υποδείξει τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την πολιτεία.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την αγορά της διανομής Τύπου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε περίπου δύο μήνες αναμένεται η εισήγηση με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη το προηγούμενο διάστημα για το ενδεχόμενο παράνομων συμπράξεων στα πρακτορεία Τύπου, έρευνα που αφορά παλαιότερη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή