Από την Pillarstone η αναδιάρθρωση των «Καλλιμάνη» και «Νotos Com»

Από την Pillarstone η αναδιάρθρωση των «Καλλιμάνη» και «Νotos Com»

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγάλος εμπορικός όμιλος «Notos Com Συμμετοχές» και η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης» είναι οι δύο νέες εταιρείες –μετά τη Famar– τις οποίες αναλαμβάνει να «τρέξει» η Pillarstone. Οι συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας (Pillarstone), η οποία χρηματοδοτείται από το αμερικανικό επενδυτικό fund ΚΚR, είναι στην τελική τους φάση και η συμφωνία αναμένεται να λάβει την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η Pillarstone θα διαθέσει κεφάλαια με στόχο την αναδιάρθρωση του δανεισμού των δύο εταιρειών, ενώ θα αναλάβει ενεργό ρόλο και στο μάνατζμεντ.

Η επιλογή των δύο εταιρειών από την Pillarstone έγινε με βάση κριτήρια βιωσιμότητας, καθώς η εμπλοκή της στοχεύει στην αναδιάρθρωση του δανεισμού και του επιχειρηματικού τους μοντέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεθνής επενδυτική πλατφόρμα έχει «σκανάρει» περίπου 30 ελληνικές επιχειρήσεις (μεταξύ αυτών την εταιρεία «Χρυσά Αυγά», μία εταιρεία στον κλάδο της ξυλεμπορίας, κ.ά.) και μετά μακρά διερεύνηση της ελληνικής αγοράς, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί έντονα από τα τέλη του 2017.

Η «Νotos Com Συμμετοχές» είναι από τις γνωστότερες εμπορικές αλυσίδες με κύκλο εργασιών 117 εκατ. ευρώ –με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2015– και δραστηριότητα στον κλάδο των καλλυντικών και των ειδών ένδυσης και υπόδησης. Απασχολεί 1.200 άτομα προσωπικό και έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα των πολυκαταστημάτων με τα εμπορικά σήματα Νotosgalleries και Νotoshome. Αντίστοιχα, η «Καλλιμάνης» έχει την πρώτη θέση στην ελληνική αγορά των κατεψυγμένων αλιευμάτων με συνολικό μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών 42 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2015. Ανήκει στις 40 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον ευρύτερο κλάδο τροφίμων και ποτών και απασχολεί 150 άτομα.

Η «Νotos Com Συμμετοχές», που αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της πτώσης της ιδιωτικής κατανάλωσης, εμφανίζει με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 συνολικό δανεισμό 145 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 137 εκατ. ευρώ είναι μακροπρόθεσμος δανεισμός. Το 2016 είχε έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού που προέβλεπε:

• Αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 88,5 εκατ. ευρώ για πέντε έτη με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον τρία έτη, με περιθώριο επιτοκίου 2,75% για τα δύο πρώτα έτη, 3% για τα τρία επόμενα και 3,25% για τα επόμενα τρία χρόνια, με κεφαλαιοποίηση μέρους των τόκων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια και με ετήσιες δόσεις κεφαλαίου από 1 εκατ. ευρώ το δεύτερο χρόνο μέχρι 3,3 εκατ. ευρώ.

• Μετατροπή ποσού 48,5 εκατ. ευρώ από τις υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης σε κοινό ομολογιακό δάνειο με τους ίδιους όρους του προηγούμενου.

• Νέο κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 6,7 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης τριετούς διάρκειας και με περιθώριο επιτοκίου 3,75% για τα δύο πρώτα χρόνια και 4,25% τον τρίτο χρόνο και πληρωτέο στο τέλος.

Η εταιρεία «Καλλιμάνης» βαρύνεται με συνολικό δανεισμό 59 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 47 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα δάνεια. Στα τέλη του 2015 υπέγραψε με τις πιστώτριες τράπεζες σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου συνολικού ύψους 47,8 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Η αποπληρωμή του δανείου προβλεπόταν να γίνει σε 10 δόσεις με ημερομηνία λήξης στα τέλη του 2020 και τη 10η δόση (balloon) ύψους 36 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή