Αύξηση 40% στα κέρδη της Aegean το εννεάμηνο

Αύξηση 40% στα κέρδη της Aegean το εννεάμηνο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση 9% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 896,3 εκατ. ευρώ, εμφάνισε η Aegean το 9μηνο του 2017, με τη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) να φτάνει τα 128 εκατ. ευρώ, όπως διαφαίνεται στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 101,9 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 40% και διαμορφώθηκαν στα 71,7 εκατ. ευρώ.

Κατά το τρίτο και ισχυρότερο τρίμηνο του έτους τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν σε 445,6 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων έφτασαν τα 128,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους άγγιξαν τα 91,7 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 23% σε σχέση με το 2016. Η μέση πληρότητα πτήσεων ενισχύθηκε σημαντικά και ανήλθε σε 87,6% από 83,7%. Η ενίσχυση των πληροτήτων και του μέσου εσόδου ανά πτήση, απόρροια των αποτελεσματικών προσαρμογών που συντελέστηκαν στο δίκτυο και της επιτυχημένης εμπορικής πολιτικής και επένδυσης στις αγορές του εξωτερικού, οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του λειτουργικού αποτελέσματος με αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 22%, αγγίζοντας τα 138,5 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Συνολικά το 9μηνο του έτους καταγράφηκαν 11% περισσότεροι επιβάτες ανά πτήση, ενώ η συνολική κίνηση ενισχύθηκε κατά 4%. Ωθηση στη συνολική επιβατική κίνηση έδωσε το δίκτυο εξωτερικού στο οποίο ταξίδεψαν 8% περισσότεροι επιβάτες.

Οι καθαρές λειτουργικές ροές ενισχύθηκαν στα 156,9 εκατ. ευρώ από 92,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2016, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να διαμορφωθούν σε 371 εκατ. ευρώ στις 30.09.2017 (συμπεριλαμβάνονται δεσμευμένες καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ και επενδύσεις σε ομόλογα ύψους 6,9 εκατ. ευρώ).

Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η Aegean και η Olympic Air μετέφεραν 10,2 εκατ. επιβάτες με 4,6 εκατ. επιβάτες στο δίκτυο εσωτερικού και 5,6 εκατ. στο δίκτυο εξωτερικού. H επιβατική κίνηση εξωτερικού από την Αθήνα αυξήθηκε κατά 14%, με την Aegean να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη τόσο σε παραδοσιακούς όσο και σε καινούργιους προορισμούς. Η αύξηση της επιβατικής κίνησης προέρχεται από την αναδιάταξη και ωρίμανση του δικτύου, που, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ζήτηση για την Ελλάδα, οδήγησε σε σημαντικά υψηλότερες πληρότητες.

«Το τρίτο τρίμηνο, συνεχίζοντας τη δυναμική της αφετηρίας της καλοκαιρινής περιόδου, πετύχαμε ιστορικά υψηλές πληρότητες και σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία. Με την επένδυσή μας στην ενίσχυση των άμεσων συνδέσεων προς τον κόμβο της Αθήνας, συμβάλλουμε για άλλη μια χρονιά στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων στη χώρα και παράλληλα ενισχύουμε την αποτελεσματικότητα του δικτύου μας. Οι πρόσφατες διακρίσεις των υπηρεσιών μας, στo πλαίσιο διεθνών ερευνών καταναλωτών, που εκτελούν οργανισμοί όπως η Skytrax και η Conde Nast Traveler, είναι μια εξαιρετικά σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στην ποιότητα του προϊόντος και των ανθρώπων μας αλλά και στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Η επιτυχία του 2017 μας ενισχύει για να προχωρήσουμε, προσθέτοντας 11 νέους προορισμούς από την Αθήνα, 18 νέα δρομολόγια και συνολικά 700.000 επιπλέον θέσεις στο δίκτυό μας για το 2018», δήλωσε κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα δρομολογίων της εταιρείας το 2017 περιλαμβάνει ένα δίκτυο 143 προορισμών, εκ των οποίων οι 112 εξωτερικού και οι 31 εσωτερικού, σε συνολικά 40 χώρες.

Στο μεταξύ, η εταιρεία αναμένει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μεταξύ των δύο μεγάλων κατασκευαστών αεροσκαφών Airbus και Boeing, για την προμήθεια 45-60 αεροσκαφών, τα οποία θα έρθουν να συμπληρώσουν και να αντικαταστήσουν τα σημερινά 46 Airbus A320, τα οποία από το 2018 θα είναι 48. Σημειώνεται ότι πρόκειται για παραγγελία ύψους 2,5 – 3 δισ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή